V. Babaryka planavo varžytis su Aliaksandru Lukašenka rugpjūtį įvykusiuose prezidento rinkimuose, bet dar birželį buvo areštuotas ir apkaltintas kyšininkavimu ir pinigų plovimu.

A. Lukašenka, kuris Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo du dešimtmečius, buvo paskelbtas rinkimų nugalėtoju, bet tai išprovokavo protestus, kurie tęsiasi jau pusę metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais. Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Valstybės saugumo komitetas (KGB) apkaltino V. Babaryką dėl kyšių priėmimo itin stambiu mastu ir nusikalstamais būdais įgytų lėšų legalizavimo, kai jis vadovavo Rusijos energijos milžinės „Gazprom“ banko padaliniui Baltarusijoje „Belgazprombank“.

Jo teismas prasidėjo Minsko teismo rūmuose, kuriuos saugo milicija ir į kuriuos nepriklausomi žurnalistai neįleidžiami.

„Tamsa, pikta valia ir melas negali trukti amžinai. Išauš aušra ir nušvies mūsų Baltarusijos platybes“, – teismo išvakarėse per savo advokatus pareiškė 57 metų V. Babaryka.

Jam pareikšti kaltinimai laikomi autoritarinės kampanijos siekiant užtikrinti A. Lukašenkai šeštą kadenciją dalimi. Taip pat teisiami keli kiti „Belgazprombank“ vadovai.

Visi atsakovai, išskyrus V. Babaryką, pripažino savo kaltę, nurodo KGB.

Teismas prasidėjo kitą dieną po milicijos kratų dešimčių žurnalistų, teisių gynėjų ir profesinių sąjungų narių namuose ir biuruose.

Europos Taryba ir tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pasmerkė šias kratas, kurios, pasak tyrėjų, atliktos tiriant opozicijos protestų finansavimą.

A. Babaryka buvo tarp kelių opozicijos figūrų, prieš rugpjūčio rinkimus areštuotų ar pabėgusių iš šalies.

Pagrindinė A. Lukašenkos varžovė rinkimuose buvo Sviatlana Cichanouskaja – kito kalinamo opozicijos veikėjo žmona, kuri rinkimuose dalyvavo vietoje vyro ir greit tapo populiari.

Kelios dienos po rinkimų S. Cichanouskaja buvo priversta pasitraukti į Lietuvą, o Baltarusiją apėmė didžiuliai protestai prieš A. Lukašenkos valdymą.

Keli Vakarų lyderiai atsisakė pripažinti Baltarusijos rinkimų rezultatus, o Europos Sąjunga paskelbė sankcijas A. Lukašenkai ir jo sąjungininkams.

Lietuvoje gyvenantys Baltarusijos opozicijos atstovai farsu pavadino autoritarinio prezidento A. Lukašenkos sušauktą jam lojalių deputatų asamblėją, kuri praėjusią savaitę paskelbė aptakius konstitucinės reformos planus.

A. Lukašenka pareiškė, kad referendumas dėl konstitucinės reformos galėtų būti surengtas maždaug po metų kartu su savivaldos rinkimais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)