I. Losikas buvo sulaikytas pernai birželį ir apkaltintas naudojęsis savo populiariu kanalu socialiniame tinkle „Telegram“ neramumams kurstyti prieš rugpjūtį įvykusius prezidento rinkimus.

„Nusprendžiau sustabdyti bado streiką. Kodėl taip padariau? Neabejotinai sava valia... Tiesiog buvau sukrėstas neįtikėtinos solidarumo bangos“, – sakoma internetu paskelbtame I. Losiko atvirame laiške.

Tinklaraštininkas pridūrė, kad „šimtai tūkstančių“ baltarusių paprašė jo nutraukti bado akciją ir „sulaukti mūsų bendros pergalės esant geros sveikatos“.

28 metų I. Losikas šiuo metu laukia teismo liūdnai pagarsėjusiame Akrescinos sulaikymo centre Minske.

Bado streiką jis paskelbė gruodžio 15-ąją, kai I. Losikui buvo pareikšti nauji kaltinimai, dėl kurių jis gali būti pasiųstas į kalėjimą aštuoneriems metams.

Baltarusijos žmogaus teisių grupė „Viasna“ paskelbė I. Losiką politiniu kaliniu ir reikalavo nedelsiant jį paleisti.

Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti. Opozicija jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų. Europos Sąjunga savo ruožtu paskelbė sankcijų A. Lukašenkai ir jo sąjungininkams.

Praeitą šeštadienį per protestus sostinėje Minske ir kituose miestuose buvo sulaikyta per 100 demonstrantų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)