Penktadienį vakare Baltarusių valstybinė televizija ištransliavo esą perimtą pokalbį tarp kažkokio Mike'o Varšuvoje ir Nicko Berlyne apie A. Navalną.

Rugsėjo 4 d. vakare vyriausybę remiančiame baltarusiškame socialinio tinklo „Telegram“ kanale „Pul pervogo“ buvo paskelbtas šis „telefoninio pokalbio įrašas“. Socialinių tinklų vartotojai šį pokalbį vadina tikru „šedevru“, „cirku“ ir kitais epitetais.

Štai kaip esą vyko pokalbis:

Varšuva: „Alio! Laba diena, Nickai. Kaip mūsų reikalai?“
Berlynas: „Lyg ir viskas vyksta pagal planą... Medžiaga apie Navalną paruošta. Bus perduota kanclerės administracijai. Laukiame jos pareiškimo.“
Varšuva: „Ar jis tikrai buvo apnuodytas?“
Berlynas: „Klausyk, Mike’ai, šiuo atveju tai nėra taip svarbu... Vyksta karas... O karo metu geri visokie metodai.“
Varšuva: „Sutinku. Reikia atmušti Putino norą kišti nosį į reikalus Baltarusijoje... Pats veiksmingiausias kelias – paskandinti jį Rusijos problemose, kurių yra nemažai! Be to, netrukus Rusijos regionuose prasidės balsavimas.“
Berlynas: „Tai ir darome. O kaip apskritai reikalai Baltarusijoje?“
Varšuva: „Jeigu atvirai, nekaip. Prezidentas Lukašenka pasirodė besąs kietas riešutėlis. Jie profesionalai ir organizuoti. Suprantama, juk juos palaiko Rusija. Valdininkai ir kariškiai yra ištikimi prezidentui. Smulkiau – susitikus, ne telefonu.“
Berlynas: „Taip, taip, suprantu. Tuomet iki susitikimo, viso.“
Varšuva: „Viso.“

ONT parodytame siužete nepateikiama jokių įrodymų, kad balsai iš tiesų priklauso Vokietijos ir Lenkijos atstovams, informuoja BBC Rusijos naujienų tarnyba. Taip pat nenurodomos nei jų pavardės, nei pareigos.

Pokalbio įraše, kurio nuorašą paskelbė portalas meduza.io, neva Lenkijos atstovas „Mike’as“ Aliaksandrą Lukašenką vadina „kietu riešutėliu“ ir pažymi, kad jo žmonės yra profesionalai ir organizuoti, o kariuomenė ir valdininkai – ištikimi Baltarusijos prezidentui. Paviešinus pokalbį, tviteryje atsirado memų, kuriuose „kietas riešutėlis“ virsta „kieta bulve“.

Socialinių tinklų naudotojai pastebi, kad pokalbio dalyvius rusų kalba įgarsinę balsai labiausiai panašūs į praėjusio amžiaus pabaigoje Rusijoje išpopuliarėjusias amerikietiškų kovinių filmų piratines kopijas įgarsinusius balsus. Savo ruožtu, Baltarusijos televizija pranešė, kad pokalbio įrašas buvo perduotas Rusijos specialiosioms tarnyboms.

Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas praėjusią savaitę atsisakė komentuoti A. Lukašenkos pareiškimą, kad esą Vokietija ir Lenkija suklastojo duomenis apie Kremliaus kritiko A. Navalno nuodijimą, motyvuodamas tuo, jog nėra susipažinęs su šia informacija.

„Aš kol kas neturiu informacijos apie tai ir todėl niekaip negaliu komentuoti šio Baltarusijos prezidento pareiškimo“, - sakė D. Peskovas žurnalistams penktadienį.

Ketvirtadienį A. Lukašenka pareiškė, jog Varšuvos ir Berlyno atstovai kalbėjo apie A. Navalno apnuodijimo falsifikavimą, kad „V. Putinui būtų atmuštas noras kišti nosį į Baltarusijos reikalus“. Jis tai sakė per susitikimą su Rusijos ministru pirmininku Michailu Mišustinu, remdamasis neva perimtu neįvardytų Lenkijos ir Vokietijos pareigūnų pokalbiu.

A. Lukašenka sakė Minske viešinčiam Rusijos premjerui Michailui Mišustinui, kad Berlyno ir Varšuvos pareigūnų pokalbis rodo, jog šis incidentas tėra „falsifikacija“. „Nebuvo jokio Navalno apnuodijimo“, – per televiziją transliuotame susitikime M. Mišustinui pareiškė A. Lukašenka.

„Jie tai padarė – cituoju – siekiant atgrasyti [Rusijos prezidentą Vladimirą] Putiną nuo savo nosies kišimo į Baltarusijos reikalus“, – be jokių emocijų jo besiklaususiam rusų premjerui kalbėjo A. Lukašenka.

Ilgametis Baltarusijos lyderis smarkiai spaudžiamas šalies opoziciją palaikančių protestuotojų atsistatydinti po rugpjūčio 9 dieną įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų. Dešimtys tūkstančių žmonių jau ne vieną savaitę savaitgaliais dalyvauja precedento neturinčiose demonstracijose prieš 26 metus trunkantį A. Lukašenkos valdymą. Pareiškimas apie A. Navalną galėtų būti būdas iškovoti Maskvos, protestų metu reiškiančios palaikymą A. Lukašenkai, didesnį palankumą.