Kinijos kariai pirmą kartą drauge su baltarusių ir rusų kariškiais dalyvavo sostinėje vykusiame kariniame parade. Jame taip pat buvo pristatyta karinė technika, įskaitant salvinės raketų ugnies sistemą.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka liepos 3-ąją paskelbė Nepriklausomybės diena, minėdamas datą, kai Raudonoji armija išvadavo šalies sostinę Minską nuo nacių kariuomenės per Antrąjį pasaulinį karą.

A. Lukašenka, dažnai vadinamas „paskutiniu Europos diktatoriumi, pripažino savo šalies glaudžius ryšius su Rusija, tačiau pridūrė, kad jo šalis „plėtoja bendradarbiavimą su Kinijos Liaudies Respublika - mūsų strategine partnere“.

„Minėdami Antrojo pasaulinio karo įvykius prisimename, kad jie prasidėjo Vakaruose ir baigėsi toli Rytuose. Gana simboliška, kad šiandien parade dalyvauja pergalę iškovojusių karių palikuoniai“, - pridūrė A. Lukašenka.

Baltarusijos prezidentas, kurio šalis yra priklausoma nuo Maskvos ekonominės pagalbos, yra priverstas elgtis itin delikačiai, siekdamas glaudesnių ryšių su Kinija ir Vakarais bei didesnių jų investicijų, kurios galėtų išjudinti vangią šalies ekonomiką.

2014 metais Maskvos įvykdyta Krymo aneksija sukrėtė visą Baltarusiją, kur gyvena didelė rusiakalbių bendruomenė, o rusų kalba yra labai populiari.

Tuo metu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad vienas svarbiausių Maskvos prioritetų yra „integracijos procesai“ susiję ir su Baltarusija.