„Mes priėmėme sprendimą suspenduoti sankcijas ateinantiems keturiems mėnesiams, bet jos gali būti vėl atkurtos nedelsiant, jeigu prireiktų“, – sakė žurnalistams Prancūzijos Europos reikalų ministras Harlemas Desiras.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris pridūrė: „Kiek mums matoma iš Berlyno, rinkimų aplinkoje nebuvo tiek daug represijų, kaip būdavo anksčiau“.

Dar prieš rinkimus ES diplomatai kalbėjo, kad Briuselis yra pasirengęs persvarstyti sankcijas, kurių galiojimas baigiasi spalio 31 dieną, jeigu rinkimai vyks „priimtino klimato“ sąlygomis.

DELFI primena, kad anksčiau pirmadienį skelbta, jog Baltarusijos autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka tikisi, kad Europos Sąjunga sušvelnins sankcijas Minsko režimui po jo triuškinamos pergalės sekmadienį vykusiuose prezidento rinkimuose, kurių nelydėjo jokie didesni opozicijos protestai.

61 metų A.Lukašenka, perrinktas jau penktai kadencijai iš eilės, perspėjo opoziciją nerengti protestų, kurie galėtų sužlugdyti pastangas atsikratyti ES sankcijų, paskelbtų dėl žmogaus teisių pažeidimų Baltarusijoje.

Prieš balsavimą ES diplomatai sakė, kad Briuselis pasiruošęs iš naujo nagrinėti sankcijas A.Lukašenkos režimui, jeigu rinkimai praeis be didelių protestų ir „priimtinoje atmosferoje“.

„Norime iš naujo angažuotis su Baltarusija“, – vienas Europos šaltinis sakė prieš rinkimus.

Apsukriai veikiantis A.Lukašenka, kurį Vašingtonas praminė „paskutiniuoju Europos diktatoriumi“, pastaruoju metu pagerino savo įvaizdį ES akyse, stengdamasis atsiriboti nuo Rusijos politikos.

Aiškiai mėgindamas sušvelninti Vakarų šalių kritiką, jis taip pat paleido iš kalėjimo šešis opozicijos lyderius ir pelnė santūrių pagyrimų dėl Minske surengtų keturšalių taikos derybų, mėginant išspręsti konfliktą Ukrainoje.

„Lukašenka laimėjo, bet masinių opozicijos protestų ir areštų šįkart nebuvo“, – AFP sakė idėjų kalvės „Belapan“ analitikas Aleksandras Klaskovskis.

„To pakaktų patvirtinti minimaliai pažangai šiomis sąlygomis, kad būtų toliau normalizuojami ryšiai su Jungtinėmis Valstijomis ir ES“, – pridūrė jis.

Rusija, kuri finansiškai remia A.Lukašenkos režimą, atsargia stebi Minsko oportunistinio lyderio pastangas vėl susitaikyti su Vakarais.

Stebėtojai: būta reikšmingų problemų

Baltarusijoje sekmadienį vykusių prezidento rinkimų metu būta „reikšmingų problemų“, pakenkusių jų sąžiningumui, pirmadienį pareiškė tarptautiniai stebėtojai.

„Akivaizdu, kad Baltarusijai dar reikia nueiti ilgą kelią, kad šalis vykdytų savo demokratinius įsipareigojimus“, - savo pareiškime nurodė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėjimo misijos vadovas Kentas Harstedtas.

„Pastarasis žingsnis, kai buvo paleisti politiniai kaliniai, ir palankus požiūris į stebėtojus buvo teigiami pokyčiai. Tačiau viltis, jog tai paskatins didesnę pažangą rinkimų procese iš esmės neišsipildė“, - sakoma pareiškime.

Dokumente priduriama, kad „tam tikros reikšmingos problemos, ypač skaičiuojant ir suvedant balsus, pakenkė rinkimų sąžiningumui“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)