"Mes pareiškiame pageidavimą, kad Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) misija pateiktų nepriklausomą juridinį rinkimų proceso įvertinimą, o ne atliktų šio proceso politinės dalyvės vaidmenį", - sakė N.Lazovikas.

ESBO, kuri ne kartą kritikavo dabartinio prezidento Aleksandro Lukašenkos autoritarišką politiką, sakė, kad po vasario 6 dienos galbūt atsiųs savo stebėtojus įvertinti, ar rinkimai vyko nepažeidžiant demokratijos normų.

Europos Sąjunga (ES) ir JAV nepripažino sąžininga ir teisinga nė vienos rinkimų kampanijos Baltarusijoje nuo 1996 metų, o ESBO stebėtojai pavadino falsifikacija prezidento rinkimų 2001 metais rezultatus.

Baltarusijos CRK sako, kad oficialiai paskelbs kandidatus į prezidentus po vasario 16 dienos, kai baigs tikrinti pateiktus pretendentų parašus.

Centrinė rinkimų komisija savaitgalį pranešė, kad būtiną dalyvauti rinkimuose rinkėjų parašų skaičių surinko keturi pretendentai į šalies vadovo postą, tarp jų dabartinis prezidentas A.Lukašenka.

Už tai, kad kandidatu į prezidentus būtų iškeltas A.Lukašenka, pasirašė 1,9 mln. rinkėjų, kai būtina surinkti mažiausiai 100 tūkst. parašų.

Už susivienijusios opozicijos kandidatą Aleksandrą Milinkevičių surinkta apie 200 tūkst. parašų, už buvusį Baltarusijos valstybinio universiteto rektorių Aleksandrą Kozuliną - 156 tūkst., o už lojalų valdžiai Liberalų demokratų partijos lyderį Sergejų Gaidukevičių - 150 tūkstančių.

Baltarusijoje yra apie 7 mln. rinkėjų. Siekį balotiruotis į prezidentus buvo pareiškę aštuoni žmonės.

A.Lukašenka penktadienį pareiškė, kad po rinkimų kovo mėnesį šalyje nesitiki "nei Gruzijos, nei Ukrainos varianto"- masinių protestų ir susirėmimų su opozicija. Pernai gruodį Baltarusija įvedė baudžiamąją atsakomybę už neklusnumo akcijų rengimą ir "valdžios diskreditavimą".