Baltarusijos gynybos ministerija jau suskubo pranešti, kad šalies oro gynybos sistema numušė Ukrainos raketą S-300.

Tai buvo pranešta gynybos ministerijos „Telegram“ kanale.

„Šiandien tarp 10.00 ir 11.00 val. iš Ukrainos teritorijos į Baltarusijos teritoriją nukrito ukrainiečių raketa S-300“, – skelbiama su Baltarusijos lyderiu siejamoje „Telegram“ paskyroje „Pul Pergovo“.

Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka esą jau sudarė komisiją šiam incidentui ištirti.

Kiek anksčiau skelbta, esą svarstomos dvi pagrindinės versijos: „arba raketa įskriejo į Baltarusiją, panašiai kaip ir per neseniai Lenkijoje įvykusį incidentą, arba raketą numušė Baltarusijos priešlėktuvinės gynybos sistemos“.

Stebėtojų grupė „Belaruskij gajun“ kiek anskčiau pranešė, kad Rusijai gruodžio 29 d. surengus masinę raketų ataką prieš Ukrainą, Baltarusijos teritorijoje nukrito raketa. Jos nuolaužas pastebėjo Bresto srityje.

Baltarusiškuose socialiniuose tinkluose pasirodė informacija, kad ryte „netoli Gorbacho kaimo priešlėktuvinės gynybos sistema numušė raketą; remiantis pirminiais duomenimis, nukentėjusiųjų nėra“. Neaišku, ar raketa iš tikrųjų buvo numušta, ar tiesiog nukrito.

Raketos nuolaužos buvo rastos lauke Ivanavos rajone, Bresto srityje, kuri ribojasi su Voluine. Sprendžiant iš paskelbtų kadrų, tai raketos ZRK S-300 liekanos.

Rbc.ua rašo, kad Rusijos pajėgos šias raketas naudoja Ukrainai apšaudyti, bet jų turi ir Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Lapkritį raketa nukrito NATO narės Lenkijos kaime ir nusinešė dviejų žmonių gyvybes, taip sukeldama susirūpinimą, kad JAV vadovaujamas aljansas bus įtrauktas į konfliktą Ukrainoje.

Rusija neigia paleidusi raketą, o Varšuva teigė, kad tai greičiausiai buvo Ukrainos priešlėktuvinės gynybos raketa, skirta Rusijos atakoms atremti.

Rusija pasinaudojo Baltarusijos teritorija kaip paleidimo aikštele savo puolimui Ukrainoje.

Spalį Baltarusija pareiškė, kad kartu su Maskva steigia bendras regionines pajėgas, į buvusią sovietinę šalį atvykus keliems tūkstančiams Rusijos karių.

Šis žingsnis paskatino nerimą, kad Minskas taip pat gali nusiųsti karius į Ukrainą.

Ukrainos kariuomenė ketvirtadienį pranešė, kad Ukrainos oro gynyba per naują atakų bangą numušė 54 iš 69 Rusijos paleistų raketų.

„Preliminariais duomenimis, iš viso buvo paleistos 69 raketos. Numuštos 54 priešo sparnuotosios raketos“, – sakė Ukrainos vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Valerijus Zalužnas.

Prezidento padėjėjas Mychailas Podoliakas kiek anksčiau sakė, kad buvo paleista daugiau kaip 120 raketų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)