„Mane išsiuntė, dabar aš esu Rusijos teritorijoje. Tokį sprendimą priėmė Užsienio reikalų ministerijos komisija, ir man, kaip Rusijos piliečiui, buvo nurodyta išvykti iš Baltarusijos iki gegužės 6-osios vidurnakčio. Jokių oficialių laiškų ir nutarimų šiuo klausimu į rankas negavau, bet man jų ir neketino įteikti, kiek aš supratau“, – sakė A. Kručininas, kurį citavo tut.by.

Rusijos ambasada Baltarusijoje žurnalisto išsiuntimo nepatvirtino. „Mes informacijos apie Kručinino išsiuntimą neturime“, – sakė atstovas.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos spaudos tarnybos komentaro kol kas nepavyko gauti.

A. Kručininas taip pat pranešė, kad žymų pase dėl draudimo atvykti į Baltarusiją jis negavo ir bet kurią akimirką galėtų įvažiuoti į šią šalį. „Tai ne išprašymas ir ne uždraudimas grįžti; teisės įvažiuoti į Baltarusiją iš manęs niekas neatėmė“, – sakė jis.

Akreditacijos neteko ir minėtos televizijos operatorius Sergejus Panasiukas – Baltarusijos pilietis, dirbęs su A. Kručininu.

Anksčiau Rusijos ambasada patvirtino, jog Baltarusijos užsienio reikalų ministerija informavo ambasadą, kad atimta žurnalistinė akreditacija iš „Pirmojo kanalo“ filmavimo grupės. Atėmimo priežasties ministerija nenurodė.

Apie „Pirmojo kanalo“ filmavimo grupės akreditacijos panaikinimą pranešusi televizija „Belarus-1“ minėjo, kad priežastis buvo reportažas apie padėtį Baltarusijoje dėl koronaviruso, kuriame buvo „melagingos informacijos“.

„Šiandien pagal įstatymą Baltarusijos užsienio reikalų ministerija panaikino „Pirmojo kanalo“ filmavimo grupės akreditaciją ir perspėjo, kad yra pasirengusi dar griežtesnėms priemonėms“, – paskelbė „Belarus-1“.

Trečiadienį „Pirmasis kanalas“ parodė reportažą iš Stolpcų, kuriame buvo pranešama apie „smarkiai pablogėjusią situaciją dėl koronaviruso“ Baltarusijoje. Reportaže taip pat buvo sakoma, kad „oficiali statistika vietos gyventojams nekelia pasitikėjimo“, buvo rodomi panoraminiai vietos kapinių vaizdai.

Iki trečiadienio Baltarusija pranešė apie 19 255 patvirtintus užsikrėtimo koronavirusu atvejus, įskaitant 112 mirties atvejų. Prezidentas Aleksandras Lukašenka ne kartą atmetė susirūpinimą pandemija, vadino jį „masine psichoze“ ir atsisakė skelbti karantiną.

Baltarusija yra tarp nedaugelio valstybių, kurios neuždarė savo sienų ir verslo, toliau rengia didelius viešus renginius nepaisydamos Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) perspėjimų.

Šeštadienį Minske įvyks karinis paradas, skirtas 75-osioms pergalės prieš nacistinę Vokietiją metinėms.