Praėjusią savaitę Doneco upę kirsti bandžiusio rusų bataliono nuostoliai byloja apie vieną kruviniausių susirėmimų šiame kare, skelbia amerikiečių leidinys „The New York Times“.

Remiantis vertinimais, paremtais viešai prieinamais įrodymais, žuvo arba buvo sužeista daugiau nei 400 rusų karių.

Pranešama, kad gegužės 11 d. Rusijos karinė vadovybė pasiuntė apie 550 41-osios bendrųjų pajėgų armijos 74-osios motorizuotųjų šaulių brigados karių kirsti Doneco upę Bilohorivkos rajone, Luhansko srities rytuose, siekiant apsupti prie Rubižnės buvusias ukrainiečių pajėgas.

Palydovinėse nuotraukose matyti, kad Ukrainos artilerija sunaikino keletą rusų pontoninių tiltų bei tankių karių grupelių ir karinės technikos junginių, dislokuotų prie upės.

Remdamasis analizėmis, pagrįstomis viešai prieinamomis nuotraukomis, Karo tyrimų institutas nurodė, kad atakos metu galėjo žūti arba būti sužeista iki 485 Rusijos karių ir galėjo būti sunaikinta daugiau nei 80 karinės technikos vienetų.

Vakarų karo analitikai taip pat išnagrinėjo nuotraukas ir sako, kad bandymas kirsti upę pademonstravo nuostabą keliantį taktikos nebuvimą. Jie padarė prielaidą, kad rusų vadai, beviltiškai bandydami padaryti pažangą, paskubėjo. Kai kurie analitikai netgi pareiškė, kad ši operacija – betvarkės Rusijos karinėse pajėgose atspindys.

Jeigu informacija apie šimtus žuvusių arba sužeistų karių pasitvirtins, tai bus vienas kruviniausių žinomų susirėmimų šiame kare.

Delfi primena, kad praėjusią savaitę Ukrainos kariuomenė skelbė Rytų Ukrainos Luhansko regione sunaikinusi kelis Rusijos pajėgų pontoninius tiltus per Doneco upę.

„Bilohorivka atlaiko rusų šturmą, mūsų gynėjai sunaikino du pontoninius tiltus“, – ketvirtadienį „Telegram“ kanale rašė srities karinis gubernatorius Serhijus Haidajus. Esą nėra abejonių, kad netrukus bus sugriautas ir trečias tiltas.

S. Haidajus taip pat paskelbė iš dronų darytas nuotraukas, kuriose – dešimtys sunaikintų automobilių ir šarvuotos technikos.

Smūgį sudavė 17-osios tankų brigados iš Kryvyj Riho artileristai.

Rytiniame pranešime Ukrainos generalinis štabas konstatavo, kad priešui vis tiek pavyko persikelti per upę. S. Haidajus taip pat pripažino: „Situacija labai pablogėjo.“ Esą ir toliau kyla grėsmė tiekimo maršrutui iš Bachmuto vietovės į Lisičanską ir Sjeverodonecką.

Rusija prieš pustrečio mėnesio pradėjo karą Ukrainoje. Tikslas yra bent jau visiškai užimti Rytų Ukrainos Luhansko ir Donecko sritis. Jungtinės Tautos (JT) jau užregistravo apie 3 500 nužudytų civilių, tačiau spėja, kad aukų skaičiai daug didesni.

Delfi primena, kad Rusijos kreiseris „Moskva“ nuskendo balandžio 14 dieną. Oficialiais duomenimis, laive galėjo būti iki 680 įgulos narių. Kiek jų nuskendus flagmanui žuvo, neaišku.

Ukrainos pajėgos pasiekė sieną su Rusija netoli Charkivo

Ukraina paskelbė, kad jos pajėgos susigrąžino kontrolę prie sienos su Rusija netoli antro pagal dydį šalies miesto Charkivo, kuris buvo nuolat apšaudomas nuo Maskvos invazijos pradžios.

Gynybos ministerija per socialinius tinklus vėlai sekmadienį pranešė, kad Teritorinės gynybos pajėgų 127-osios brigados 227-ojo bataliono kariai „išvijo rusus ir susigrąžino valstybės sieną“.


Kartu su pranešimu paskelbtame vaizdo pranešime matyti grupė ukrainiečių karių, vilkinčių slepiamąsias uniformas ir laikančių ginklus, susirinkusių prie savo atsinešto mėlynos ir geltonos spalvų dryžiais nudažyto sienos demarkacijos stulpo. Kariai paskelbė kreipimąsi į Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

„Mūsų batalionas pasiekė sieną su Rusijos Federacija, šalimi agresore. Mes atėjome, mes čia!“ – sakė vienas iš karių.

Prezidento patarėjas Oleksijus Arestovyčius sekmadienį vietos televizijai sakė, kad Rusijos pajėgos, po ukrainiečių kontratakų atsitraukusios nuo Charkivo, dabar yra perkeliamos Donbaso kryptimi.


Nuo invazijos pradžios vasario pabaigoje žlugo Rusijos planai užimti Ukrainos sostinę, todėl Maskva susitelkė į pastangas perimti viso rytinio Donbaso regiono kontrolę. Vis dėlto Vakarų šalių žvalgyba prognozuoja, kad ši Rusijos kampanija taip pat galiausiai įstrigs dėl didelių nuostolių ir ukrainiečių įnirtingo priešinimosi.

„Dėkojame visiems, kurie rizikuodami savo gyvybėmis vaduoja Ukrainą nuo Rusijos įsibrovėlių“, – sakoma per socialinius tinklus paskelbtame Charkivo srities karinės administracijos vadovo Oleho Synehubovo pranešime.

„Mūsų dar laukia daug darbo“, – pridūrė jis.

Ukrainos prezidentūra pirmadienį per spaudos konferenciją pranešė, kad Rusija toliau rengė smūgius Luhansko srityje piečiau Charkivo.

„Per Sjeverodonecko ligoninės bombardavimą žuvo du žmonės ir devyni buvo sužeisti, įskaitant vaiką“, – nurodė prezidentūros atstovai, turėdami omenyje vieną iš didžiausių šios srities miestų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją