JAV lyderis, kuris savo kelionės į Sankt Peterburgą, į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą, išvakarėse ragino suteikti gėjams tokias pačias teises, su aktyvistais susitiks penktadienį vakare, sake vienas jų Igoris Kočetkovas.

Grupei "LGBT Network" vadovaujantis I.Kočetkovas AFP sakė, kad planuoja dalyvauti ir pakalbėti apie "teisių pažeidimus remiantis seksualine orientacija", be to, paraginti tarptautiniu mastu stebėti tokius pažeidimus.

Kitos Sankt Peterburge įsikūrusios gėjų teisių grupės - "Coming Out" - lyderė Ana Anisimova AFP sakė, kad jie taip pat gavo pakvietimą ir kad kažkas iš jų dalyvaus.

Vienas Baltųjų rūmų pareigūnas trečiadienį sakė, kad B.Obama "susitiks su Rusijos pilietinės visuomenės lyderiais ir aptars tą svarbų vaidmenį, kurį pilietinė visuomenė vaidina propaguodama žmogaus teises ir toleranciją".

Pasak, jo, buvo pakviesti gėjų teises, žmogaus teises, laisvą žiniasklaidą remiančių, aplinkosaugos grupių atstovai.

Tačiau keli garsūs Rusijos teisių gynimo aktyvistai Maskvoje sakė, kad buvo pakviesti, bet negalės dalyvauti dėl nuolatinių JAV delegacijos darbotvarkės pakeitimų.

"Atsiprašėme ir pasakėme, kad negalime atvykti", nes susitikimo laikas buvo kelis kartus pakeistas ir tai apsunkino logistiką, naujienų agentūrai "Interfax" sakė aktyvistė veteranė Liudmila Aleksejeva.

Levas Ponomariovas iš organizacijos "Už žmonių teises" ir Svetlana Ganuškina iš "Pilietinės pagalbos" sakė, kad dėl tos pačios priežasties taip pat nedalyvaus.

Kalbėdamas Stokholme, prieš vizitą į Rusiją, B.Obama išreiškė paramą lygioms gėjų teisėms ir šiuos jo pareiškimus daugelis laiko nukreiptais prieš Rusiją, kurios prezidentas Vladimiras Putinas neseniai pasirašė prieštaringai vertinamą "gėjų propagandos" nepilnamečiams draudimo įstatymą.

"Mes taip pat tikime kiekvieno žmogaus orumu ir lygybe. Kad mūsų dukterys nusipelno tokių pačių galimybių kaip ir mūsų sūnūs. Kad mūsų broliai ir seserys gėjai ir lesbietės pagal įstatymą turi būti vertinami vienodai", - žurnalistams sake B.Obama.

"Amnesty International" trečiadienį paragino G-20 "pasmerkti Rusijos drakonišką homofobišką įstatymą ir padaryti visa, ką gali, kad įtikintų valdžią jo atsisakyti".

Rusija sulaukė kritikos bangos dėl minimo įstatymo, kurį daugelis laiko nukreiptu prieš gėjus ir po kurio priėmimo pasigirdo raginimų boikotuoti kitų metų vasarį Rusijos Sočio mieste įvyksiančias žiemos olimpines žaidynes.