B.Obama pasakė amerikiečiams, kad jų šalis yra atsidūrusi kryžkelėje ir privalo nuo kovos su terorizmu politikos, įvestos po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakų, eiti prie akistatos su nauja įvairių pasaulinių grėsmių ir vidaus radikalų era.

Prezidentas teigė, kad idėja dėl "neriboto" konflikto visur, kur tik įsišaknijęs radikalizmas, - ar tai būtų Pakistanas, ar Arabų pavasario šalys, ar Somalis - dabar yra atgyvenusi.

"Begalinis karas – ar naudojant nepilotuojamus lėktuvus, ar specialiąsias pajėgas, ar pajėgų dislokavimus - pasirodys pasmerktas žlugti ir keis mūsų šalį nerimą keliančiais būdais", - sakė jis, svarbioje kalboje stengdamasis apibrėžti savo antrą kadenciją ir savo paties politinį palikimą.

"Privalome apibrėžti šios kovos pobūdį ir mastą, nes kitaip ji apibrėš mus", - sakė B.Obama ir perspėjo, kad kai kurios po rugsėjo 11-osios įvestos taktikos, tokios kaip sustiprinti įtariamų teroristų tardymo metodai, "sukompromitavo mūsų pamatines vertybes".

Tačiau jis taip pat tvirtai gynė savo slaptą karą naudojant nepilotuojamuosius lėktuvus, vadino jį teisėtu ir geriausiu būdu kovoti su terorizmo sąmokslais prieš amerikiečius, nors ir perspėjo, kad nedisciplinuotas šios taktikos naudojimas sukeltų piktnaudžiavimą įgaliojimais.

B.Obama sakė, kad pasirašė naują politikos direktyvą, kuria susisteminamos gairės dėl JAV smūgių iš nepilotuojamų lėktuvų naudojimo, nes "pasakyti, kad kokia nors karinė taktika yra teisėta ar net veiksminga, nereiškia pasakyti, kad ji yra išmintinga ar morali kiekvienu atveju".

Gairėse deklaruojama, kad smūgius iš nepilotuojamų lėktuvų galima naudoti tik siekiant užkirsti kelią netrukus įvykdyti planuojamoms atakoms, tada, kai neįmanoma sučiupti įtariamojo ir kai beveik neabejojama, kad nežus civiliai gyventojai.

Taisyklės atitiks tuos pačius kriterijus, kurie naudojami rengiant atakas prieš JAV piliečius, susidėjusius su užsienio teroristų grupėmis.

Tačiau administracija vis dar turi plačią veiksmų laisvę naudoti slaptą strategiją, kurią smerkia kai kurios teisių gynimo grupės ir liberalių pilietinių pažiūrų aktyvistai.

Kalbėdamas Nacionalinės gynybos universitete, B.Obama sakė, kad visą savo likusį gyvenimą neturės ramybės dėl civilių gyventojų žūties per smūgius, kuriuos įsakė suduoti, bet neturi kito pasirinkimo, tik veikti, kai iškyla pavojus amerikiečiams.

Tačiau jis nurodė, kad jo politika buvo sėkminga neutralizuojant pagrindinių "al Qaeda" lyderių Afganistane ir Pakistane veiksmų grėsmę, nors ir perspėjo, jog reidas, per kurį buvo nukautas Osama bin Ladenas, buvo pernelyg rizikingas, kad taptų norma.

B.Obama taip pat užsiminė apie naujas didelio masto pastangas uždaryti Kuboje esantį Gvantanamo kalėjimą įtariamiems teroristams, kurį jis vadino kenkiančiu JAV interesams, pernelyg brangiu ir praėjusių laikų kovos su terorizmu taktikos reliktu.

Jis pažadėjo atšaukti asmeninį moratoriumą dėl Gvantanamo kalinių perkėlimo į nestabilų Jemeną ir paskirti naujus aukšto rango pasiuntinius Valstybės departamente ir Pentagone, kurie prižiūrėtų perkėlimus. Jemenas sveikino tokį sprendimą.

B.Obama paragino Pentagoną paskirti vietą JAV teritorijoje, kur būtų galima rengti karinius tribunolus įtariamiems teroristams, kurie dabar yra laikomi Gvantaname, ir sakė, kad Kongresas dabar turi nebetrukdyti jo planams uždaryti tą kalėjimą.

"Žinau, kad politika yra sunki. Bet istorija griežtai vertins šį mūsų kovos su terorizmu aspektą ir tuos iš mūsų, kurie jo neužbaigsime", - pažymėjo jis.

Prezidentas nepasiūlė sprendimo kaliniams, kurie laikomi pernelyg pavojingais, kad juos būtų galima išleisti į laisvę, ir kurių negalima teisti dėl to, kad įrodymai prieš juos buvo išgauti prievarta ir gali būti nepriimtini teisme.

B.Obamą ne kartą pertraukė karo priešininkų organizacijos "Code Pink" lyderė Medea Benjamin, kuri šaukė: "Jūs esat vyriausiasis vadas. Jūs galit uždaryti Gvantanamą šiandien!"

Prezidentas taip pat ragino Kongresą pakeisti teisinį įgaliojimą JAV kovos su terorizmu operacijoms, priimtą po rugsėjo 11-osios atakų, ir sakė, kad jis neatspindi išsiplėtojusios grėsmės.

"Jeigu nedisciplinuosime savo mąstymo ir savo veiksmų, galime būti įtraukti į daugiau karų, kurių mums nereikia kariauti", - sakė jis.