Po susitikimo su ES lyderiais Briuselyje įvykusioje spaudos konferencijoje Amerikos prezidentas teigė, kad Europos progresas pastaraisiais dešimtmečiais „remiasi esminiais principais <...>, tarp kurių – pagarba tarptautinės teisės, tautų suverenumo ir integralumo principams. Jo teigimu, Rusija minėtus principus pamynė.

Pasak B. Obamos, Rusija „apsiskaičiavo“ manydama, jog gali „įvaryti pleištą“ tarp Vašingtono ir Briuselio.

H.Van Rompuy sakė, kad Rusijos veiksmai Kryme yra „XXI amžiaus gėda, ir mes jų nepripažinsime“.

B.Obama džiaugėsi, kad JAV ir ES bendradarbiavimas dėl ekonominių sankcijų Rusijai buvo puikus ir perspėjo, jog, jeigu Rusija ir toliau nepakeis savo kurso, jos „izoliacija padidės“.

ES ir JAV lyderiai taip pat sakė esą įsitikinę, kad jiems pavyks įgyvendinti ambicingą tarpatlantinės prekybos partnerystės planą, kuris, pasak B.Obamos, turi ryšį su Ukraina, nes gali sudaryti atsvarą Rusijos energetinei įtakai Europoje.

Vis tik B.Obamos iniciatyvas JAV ir Europos santykiuose temdo JAV Nacionalinės saugumo agentūros vykdytas duomenų šnipinėjimas Europoje.

H.Van Rompuy sakė, kad ES lyderiai B.Obamai tiesiogiai išreiškė savo susirūpinimą susitikime, o JAV prezidentas pažadėjo imtis energingų veiksmų šiai problemai išspręsti. H.Van Rompuy paragino „vienodai elgtis su JAV ir ES piliečiais“, kurių privatumas yra geriau apsaugotas įstatymų.

JAV ir ES nuomonė vieninga

Barackas Obama, Hermanas Van Rompuy, Jose Manuelis Barroso
Europa ir JAV laikosi aiškaus ir suderinto požiūrio į įvykius Ukrainoje, pareiškė trečiadienį Europos Vadoivų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy.

„Mes palaikome Ukrainą jos siekyje geresnio gyvenimo. Krymo aneksija yra neteisėta ir nebus pripažinta“, – sakė jis Briuselyje per spaudos konferenciją.

„Sankcijos nėra bausmė, sankcijos nėra kerštas. Sankcijos yra teigiama iniciatyva siekti diplomatinio sprendimo“, – pažymėjo H.Van Rompuy, kalbėdamas apie sankcijas Rusijai.

Svarsto sankcijų Rusijos energetikai galimybes

B. Obama trečiadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos ir Europa aptarinėja galimas sankcijas Rusijos energetikos sektoriui, jeigu Rusija žengtų gilyn į Ukrainą.

„Mes kaip tik dabar tariamės apie galimybę skirti papildomas gilesnes sankcijas, jeigu Rusija eitų toliau ir vėl veržtųsi į Ukrainą“, – sakė B.Obama per spaudos konferenciją Briuselyje po susitikimo su ES pareigūnais.

„Manau, kad energetika yra mūsų pastangų dėmesio centre, ir mes turime labai rimtai tai apsvarstyti“, – pridūrė jis.

B.Obama taip pat paragino Europos Sąjungą toliau siekti energijos išteklių diversifikavimo, ne vien tik prašyti Vašingtono pagalbos bet kuriam stygiui iš Rusijos kompensuoti.

„Manau Europai būtų naudinga ieškoti savo pačių energijos išteklių, Jungtinėms Valstijoms padedant suteikti tų išteklių papildomai“, – sakė JAV prezidentas.

Akcentavo JAV ir Europos ryšį

Kiek anksčiau trečiadienį B. Obama Belgijoje apsilankė Pirmajame pasauliniame kare žuvusių amerikiečių kapinėse, taip pat, kalbėdamas apie JAV ir Europos ryšį, prisiminė 100 istorijos metų ir ragino iš naujo įsipareigoti taikai, Europoje tvyrant įtampai dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą.

„Šis vizitas, ši šventa žemė primena mums, kad privalome niekada nevertinti savo pažangos kaip savaime suprantamo dalyko, – sakė B.Obama Flandrijos mūšio lauko amerikiečių kapinėse ir memoriale Belgijos šiaurės vakaruose. – Nuolat privalome įsipareigoti dėl taikos, kuri susieja mus per vandenynus“.

Po jaudinamų trimito garsų B.Obama, Belgijos premjeras Elio Di Rupo ir karalius Phillipe'as padėjo tris vainikus prie balto akmens paminklo kapinių centre. Kapinės yra toje vietoje, kur vyko svarbus Pirmojo pasaulinio karo mūšis.

Tada visi trys lyderiai pasivaikščiojo tarp baltų kryžių, kurie žymi 368 amerikiečių karių kapus. Dauguma tų amerikiečių žuvo vaduodami Belgiją nuo vokiečių okupacijos.

Belgijos lyderiai vėliau kalbėdami nepaminėjo Rusijos prezidento Vladimiro Putino vardo, bet aiškiai turėjo omenyje Krymo aneksiją, kai prisiminė pasaulinio karo pamokas. „Mūsų šalys sužinojo, ... kad nacionalinis suverenitetas greit pasiekia savo ribą“, susidūręs su ginkluotais priešininkais, kurie negerbia suvereniteto, sakė karalius Phillipe'as.

„Turime ir toliau mokytis iš to baisaus karo, kuris prasidėjo prieš 100 metų, – sakė E.Di Rupo. – Ir, visų svarbiausia, turime užkirsti kelią naujiems konfliktams. Tie, kas ignoruoja praeitį, rizikuoja ją dar kartą išgyventi“.

B.Obama atvyko į Briuselį sutvirtinti sąjungininkų įsipareigojimų, kuriuos jis gavo Hagoje, dar kartą patikinti NATO narių Rytų Europoje, kad Aljansas jas rems, ir labiau akcentuoti Europos saugumą, praėjus ketvirčiui amžiaus po to, kai nukrito „geležinė uždanga“.

JAV prezidentas surengė darbo priešpiečius su Europos Sąjungos pareigūnais, o vėliau trečiadienį turi susitikti su NATO generaliniu sekretoriumi Andersu Foghu Rasmussenu bei pakalbėti apie šį aljansą, sukurtą kaip tvirtovė prieš Sovietų Sąjungą.

B.Obama, pasiryžęs sutelkti plačią paramą prieš Rusiją, antradienį Hagoje Rusiją pavadino tik „regionine galia, kuri grasina savo artimiausioms kaimynėms, ne dėl jėgos, o dėl silpnumo“. Jis dar pažymėjo, kad, kaip prezidentas, „labiau nerimauja dėl branduolinės bombos Manhatane, nei Rusijoje“.