„Pasauliniame globalizacijos kelyje reikia taisyti kursą“, – sakė B. Obama lankydamasis Graikijoje, iš kurios toliau vyks į Berlyną.

„Kai matome žmones, pasaulinį elitą turtingas korporacijas, matyt, gyvenančias pagal kitas taisykles, vengiančias mokėti mokesčius, manipuliuojančias įstatymų spragomis, – visa tai skatina stiprų neteisingumo jausmą“, – kalbėjo jis.

Jis pridūrė, kad nelygybė pasaulinėje ekonomikoje „dabar yra vienas didžiausių iššūkių mūsų ekonomikoms ir mūsų demokratijoms“.

Paskutinėje savo prezidentinėje užsienio kelionėje kadenciją baigiantis B. Obama ne kartą prisiminė žmonių nepasitenkinimą ir pyktį, dėl kurio Europoje ir Jungtinėse Valstijose jie palaiko populistinius judėjimus, balsuoja už „Brexit“ ir Donaldą Trumpą.

„Tas impulsas atsitraukti nuo pasaulio globalizacijos yra suprantamas... tačiau atsižvelgiant į technologijų pobūdį, aš manau, kad yra neįmanoma atsiriboti vieniems nuo kitų“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Prezidentas B. Obama savo kolegoms pasaulio lyderiams pareiškė, kad „žmonės turi žinoti, kad yra girdimi“.

Žmonės vis labiau jaučiasi esą atitrūkę nuo vyriausybės ir jos įstaigų, sakė B. Obama. Pasak jo, globalizacija maitina „tribalizmą“ ir „nacionalizmą“, o tai skatina „įtarumą“ įstaigomis.

Pasaulis turi saugotis nuo „kylančio šiurkštaus nacionalizmo ar etninio identiteto ar tribalizmo tarp mūsų ir jų“, nurodė B. Obama.

B. Obama gina Europos Sąjungą, vadina ją vienu didžiausių pasiekimų žmonijos istorijoje.

Tačiau baigdamas kelionę Graikijoje, B.Obama perspėja pasaulio lyderius, kad šie turi daugiau nuveikti, jog vyriausybės būtų efektyvesnės, kovotų su korupcija, kad būtų atkurtas piliečių pasitikėjimas.