B.Obama neįprastai griežtai priekaištavo Amerikos politikams, kurie ragino suvaržyti migrantų patekimą į Jungtines Valstijas po teroro atakų Paryžiuje.

Sakydamas, kad pasiūlymas nustatyti skirtingas taisykles migrantams krikščionims ir išpažįstantiems kitokius tikėjimus yra „įžeidžiamas ir prieštaraujantis Amerikos vertybėms“, B.Obama aiškino, kad artėjančių prezidento rinkimų lemiama įtempta debatų atmosfera tik į naudą džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS arba ISIL).

„Negaliu sugalvoti geresnės verbavimo priemonės ISIL negu retorika, sklindanti iš čia per debatus“, – pabrėžė prezidentas.

Įtariami IS ekstremistai praeitą penktadienį per koordinuotas atakas Paryžiuje nužudė 129 žmones, o dar šimtus sužeidė.

Įtarimai, kad kai kurie iš tų užpuolikų buvo užsiregistravę pabėgėliais, suteikė progą griežtai pasisakyti kai kuriems JAV prezidento posto siekiantiems veikėjams, tokiems kaip vienas iš respublikonų pretendentų – senatorius Tedas Cruzas.

„Jie naudojasi baime, kad pelnytų politinių taškų arba suteiktų postūmį savo kampanijoms, ir tai yra neatsakinga. Tai reikia sustabdyti, nes pasaulis stebi“, – pabrėžė B.Obama.

Apie pusė iš 50 JAV valstijų gubernatorių paragino prezidentą atšaukti planą per šiuos fiskalinius metus priimti 10 tūkst. sirų pabėgėlių.

„Mums nelabai naudinga, kai atsakydami į teroristų ataką nugrimztame į baimę ir paniką, – pareiškė B.Obama. – Mes nepriimame gerų sprendimų, jeigu jie yra pagrįsti isterija arba grėsmių sutirštinimu.“

„Jie baidosi našlių ir našlaičių, atvykstančių į Jungtines Amerikos Valstijas“, – priekaištavo jis.

Baltųjų rūmų administracijos vadovas Denisas McDonough ir aukšto rango vyriausybės pareigūnai trečiadienį paragino 34 valstijų gubernatorius susilaikyti nuo priemonių, kurios užblokuotų galimybę priimti pabėgėlius iš Artimųjų Rytų.

Pareigūnai beveik 1,5 valandos „informavo gubernatorius apie kruopščią atrankos ir saugumo patikros procesą“.

B.Obama, šiuo metu viešintis Maniloje, taip pat stengėsi pabrėžti, kad dabartinė patikros tvarka yra pakankamai griežta, kad atsijotų potencialius džihadistus.

„Pagal dabartinius įstatymus vidutiniškai užtrunka 18-24 mėnesius patikrinti pabėgėliui, kad jis galėtų atvykti į Jungtines Valstijas“, – sakė šalies vadovas.