Tuo tarpu N.Modi B.Obamai pasakė, jog „netrukus“ tikisi susitarti dėl svarbaus pasaulinės prekybos skatinimo susitarimo, kurį Indijos vyriausybė blokavo kilus susirūpinimui, kad jos maisto subsidijos neturtingiesiems gali susidurti su teisiniais iššūkiais.

Jungtinės Valstijos savo santykius su Indija vertina kaip atramos tašką B.Obamos sumanytam JAV užsienio politikos perbalansavimui Azijos link ir mano, kad seniausia ir didžiausia pasaulio demokratijos yra natūralūs partneriai.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais santykius temdė keli ginčai, buvo reiškiamos abejonės dėl to, ar N.Modi deda tokias pačias viltis į JAV ir Indijos santykius kaip Vašingtonas.

Iš pradžių N.Modi ir B.Obama pirmadienio vakarą susitiko per privačią vakarienę jų delegacijoms puošnioje Baltųjų rūmų Mėlynojoje salėje, Indijos lyderiui atvykus į Vašingtoną po triumfališko, išeivių iš Indijos surengto sutikimo Niujorke.

Baltųjų rūmų šefai patiekė traškų otą su imbierų ir morkų padažu, nors N.Modi iš anksto buvo perspėjęs, kad nevalgys, nes laikosi metinio devynių dienų religinio pasninko.

Antradienį N.Modi juodu sportiniu automobiliu su JAV ir Indijos vėliavėlėmis privažiavo prie Baltųjų rūmų Vakarų sparno.

Šiltas N.Modi sutikimas yra visiškai priešingas ankstesniam Vašingtono elgesiui su šiuo politiku: 2005 metais JAV neišdavė jam vizos dėl priežasčių, susijusių su žmogaus teisėmis, konkrečiau – dėl riaušių prieš musulmonus Gudžarato valstijoje, kai jis buvo jos pirmasis ministras.

N.Modi neigia padaręs ką nors bloga ir niekada nebuvo apkaltintas dėl to smurto, kuris pareikalavo daugiau kaip tūkstančio gyvybių.

Abi šalys šiuo debiutiniu N.Modi, kaip Indijos premjero, vizitu pasinaudojo kaip proga akcentuoti vieningumą ir bendrus tikslus: B.Obama ir N.Modi antradienį parašė bendrą straipsnį laikraščiui „The Washington Post“ ir po savo derybų drauge nuvyko prie memorialo kovos už pilietines teises lyderiui Martinui Lutheriui Kingui Vašingtone.

B.Obama žurnalistams sakė, kad jam padarė įspūdį „energija ir ryžtas“, kuriuos gegužę į valdžią atėjęs N.Modi pademonstravo spręsdamas Indijos problemas ir pasinaudodamas galimybėmis.

„Mums labai svarbu toliau gilinti ir plėsti jau esamą partnerystės ir draugystės karkasą“, – sakė B.Obama.

N.Modi uždavė labiau kosminį toną: pažymėjo, kad ir JAV, ir Indijos kosminiai zondai neseniai pasiekė Marsą.

„Po JAV ir Indijos viršūnių susitikimo Marse mes susitinkame čia, Žemėje. Šis laimingas sutapimas užfiksuoja mūsų santykių potencialą“, – sakė jis.

N.Modi taip pat atskleidė, kad su B.Obama surengė „atvirą“ diskusiją dėl Prekybos palengvinimo susitarimo (TFA).

„Indija remia prekybos palengvinimą. Tačiau aš taip pat tikiuosi, kad mes galėsime rasti sprendimą, kuriuo bus pasirūpinta mūsų susirūpinimu dėl maisto saugumo“, – sakė N.Modi.

„Manau, kad turėtų būti įmanoma tai padaryti netrukus“, – sakė Modi, kuris vėliau nuvyko į Kongresą susitikti su valstybės sekretoriumi Johnu Kerry ir kitais pareigūnais.

Pagal esamas Pasaulinės prekybos organizacijos (PPO) taisykles, atsargos fondai ir subsidijos neturtingiesiems yra laikomi iškraipančiais prekybą.

Visos 160 PPO narių, tarp jų – Indija, 2013 metais sutiko įgyvendinti TFA, kuris būtų pirmas didelis pasaulinis prekybos liberalizavimo susitarimas.

Liepą žengtas Indijos žingsnis sustabdyti susitarimą buvo netikėtas kitoms PPO narėms.

B.Obama sakė, kad jis ir N.Modi taip pat nuodugniai aptarė ekonomiką ir Indijos lyderio pažadą savo šalyje daugiau žmonių ištraukti iš skurdo.

B.Obama pažymėjo, kad jiedu taip pat kalbėjosi apie būtinybę laikytis „laivybos“ taisyklių. Tai tikriausiai buvo užuomina apie Kinijos teritorinius ginčus su visa virtine Azijos valstybių.

Vašingtonas laiko Indiją svarbia potencialia atsvara Kinijos kilimui Azijoje.

Po derybų abi šalys paskelbė ilgą bendrą pareiškimą, kuriame mini platų bendradarbiavimą ir bendrus projektus nacionalinio saugumo, mokslo, ekonomikos, aukštųjų technologijų, investicijų ir diplomatijos srityse.

Dokumente minimas JAV įsipareigojimas per oficialią JAV eksporto kreditavimo agentūrą „Export-Import Bank of the United States” padaryti prieinamą 1 mlrd. dolerių finansavimą Indijos perėjimui prie klimatą tausojančios ekonomikos skatinti.