Tokiu pareiškimu B.Obama pradėjo paskutinę savo vizito Kuboje dieną, kurios darbotvarkėje numatytas susitikimas su Kubos disidentais ir dalyvavimas kubiečių mylimos nacionalinės beisbolo komandos varžybose – įvykiai, kurie tapo galimi tik JAV ir Kubos santykių normalizavimo, kuris prasidėjo prieš 15 mėnesių, dėka.

Havana yra nutolusi tik 90 mylių nuo Floridos, tačiau turėjome nukeliauti ilgą kelią, kad čia patektume“, – pareiškė B.Obama sakydamas kalbą Havanos Didžiajame teatre.

Nepaisant daugelio Kubos ir JAV gyventojų džiūgavimų dėl santykių tarp buvusių priešininkių atšilimo, B.Obama pripažino, kad iki šiol esama nesutarimų, tarp jų ir žmogaus teisių bei demokratijos srityse.

Kubos prezidentui Rauliui Castro klausantis svečio kalbos iš balkono, šis paragino šalies piliečius „be baimės išsakyti savo mintis“ ir rinkti savo lyderius laisvuose ir teisinguose rinkimuose.

Susirinkusieji entuziastingai pasveikino B.Obamos pakartotiną raginimą JAV Kongresui panaikinti ekonominį embargą Kubai, pavadindamas tai „atgyvenusia našta Kubos žmonėms“.

Salos gyventojai yra pasipiktinę šiuo embargu. Pirmadienį kartu su B.Obama pasirodęs šalies vadovas F.Castro pavadino jį „svarbiausia kliūtimi“ Kubos ekonominiam augimui.

Paskutinę B.Obamos viešnagės Kuboje dieną aptemdė siaubingi išpuoliai Briuselio oro uoste ir metropoliteno stotyje, žuvo dešimtys žmonių. Kalbos pradžioje B.Obama pažadėjo daryti „viską, kas būtina“ Belgijai paremti.