„Estijoje aš patvirtinsiu tvirtą įsipareigojimą mūsų NATO sąjungininkų gynybai“, - ketvirtadienį per spaudos konferenciją Vašingtone sakė B.Obama.

JAV prezidentas kartu pabrėžė, kad amerikiečiai neketina teikti karinės paramos Ukrainai, kuri nėra NATO narė, tačiau siekia sutelkti tarptautinę bendruomenę daryti ekonominį ir politinį spaudimą Rusijai.

„Nesiimame karinių veiksmų išspręsti Ukrainos problemą“, - sakė B.Obama.

JAV vadovas sąmoningai nevadino Rusijos veiksmų „invazija“, net ir paklaustas apie šią savoką žurnalistų, o naudojo švelnesnį „įsibrovimo“ (angl. incursion) terminą. Lietuva Rusijos veiksmus ketvirtadienį pavadino „akivaizdžia karine Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų invazija į Ukrainos teritoriją“

B.Obama su Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentais Taline susitiks kitą trečiadienį, prieš pat NATO viršūnių susitikime Velse, kur ketinama tartis dėl papildomų saugumo priemonių Rytų Europoje.

Rusija atsakinga už smurto eskalavimą Ukrainoje

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį apkaltino Rusiją dėl smurto eskalavimo Ukrainoje.

Kalbėdamas Baltuosiuose rūmuose jis pažymėjo, kad Maskva apmoko, ginkluoja bei finansuoja prorusiškus separatistus Ukrainoje, ir pridūrė, jog tai akivaizdžiai įrodo nauji Rusijos pajėgų, esančių Ukrainoje, vaizdai.

JAV lyderis pridūrė, kad kitą mėnesį Baltuosiuose rūmuose su vizitu apsilankys Ukrainos prezidentas Petro Porošenka. Tai bus jo pirma viešnagė Vašingtone po to, kai jis buvo išrinktas šalies vadovu.

B.Obama taip pat pranešė, jog anksčiau ketvirtadienį jis kalbėjo telefonu su Vokietijos kanclere Angela Merkel, ir nurodė, kad Rusijos invazija turės papildomų padarinių.