B. Obama ketvirtadienį oficialiai išreiškė pritarimą, kad H. Clinton pakeistų jį JAV prezidento poste, savo vaizdo pranešime paskelbęs: „Aš su ja.“

Kelis mėnesius atkakliai vengęs kaip nors pakreipti padėtį Demokratų partijos pirminių rinkimų procese, B. Obama ketvirtadienį susitiko su H. Clinton varžovu senatoriumi B. Sandersu, o vėliau pasveikino H.Clinton „patekus į istoriją“.

„Dešimtys milijonų amerikiečių pasirūpino, kad jų balsas būtų išgirstas. Šiandien tenoriu pridėti saviškį“, – sakė prezidentas.

„Nemanau, kad yra kas nors kitas, esantis tiek pat kvalifikuotas užimti šį postą, – pridūrė jis. – Mačiau, kaip ji priima sprendimus. Mažiau, kokia ji tvirta. Iš arti mačiau, kokia ji ištikima mūsų vertybėms.“

Šis palaikymas, nors ir seniai prognozuotas, tikriausiai sustiprins H. Clinton kampaniją ir išsklaidys susirūpinimą dėl partijos vienybės po įtempto pirminių rinkimų etapo.

B. Obama anksčiau ketvirtadienį priėmė B. Sandersą Ovaliniame kabinete, mėgindamas užgydyti atsivėrusias žaizdas.

Svarbi paspirtis

Prezidento parama gali tapti svarbia paspirtimi H. Clinton kampanijos renginiuose.

Po beveik aštuonerius metus trukusio darbo Baltuosiuose rūmuose B. Obama tebėra vienas populiariausių šalies politikų.

Jis ypač tvirtai palaikomas juodaodžių, ispanakalbių, jaunų ir liberalių pažiūrų rinkėjų.

H. Clinton priėmė šį pasitikėjimo pareiškimą.

„Man garbė, kad jūs su manimi, @POTUS (JAV prezidente). Esu užsidegusi ir pasiruošusi veikti!“ – parašė ji savo „Twitter“ žinutėje, atkartodama vieną iš B. Obamos kampanijos šūkių per 2008 metų kampaniją.

Tais metais B. Obama per pirminius rinkimus įveikė H. Clinton ir galiausiai tapo pirmuoju juodaodžiu JAV prezidentu.

Vėliau jiedu tapo sąjungininkais, o H. Clinton buvo B. Obamos pirmoji valstybės sekretorė.

Dabar H. Clinton stengiasi įsiamžinti istorijoje, siekdama tapti pirmąja Amerikos prezidento postą užėmusia moterimi.

Jai teks susigrumti per visuotinius rinkimus lapkritį su atžaraus būdo verslininku Donaldu Trumpu, supurčiusiu pasaulį, kai tapo numanomu respublikonų partijos kandidatu.

H. Clinton kampanija paskelbė, kad pirmasis jos bendras agitacinis renginys su B. Obama įvyks birželio 15 dieną Viskonsino mieste Grin Bėjuje.

Apžvalgininkai svarstė, ar susitikimo su B. Obama metu B. Sandersas atsisakys savo užmojo toliau tęsti rinkimų kampaniją ir išreikš paramą H. Clinton. Tačiau taip neįvyko. B Sandersas pranešė, kad nori artimiausioje ateityje susitikti su savo konkurente Hillary Clinton ir aptarti tolesnius žingsnius rinkimų kovoje, praneša agentūra dpa.

Tačiau savo kandidatūros jis kol kas atsiimti neketina, pareiškė B. Sandersas ketvirtadienį po pokalbių Baltuosiuose rūmuose su prezidentu Baracku Obama. Jis pareiškė dalyvausiąs paskutiniuosiuose pirminiuose rinkimuose, kurie antradienį vyks Vašingtone, ir liepos gale partijos suvažiavime Filadelfijoje pristatysiąs savo idėjas.

Svarbiausias jo ir demokratų partijos tikslas esą yra neleisti prezidentu tapti respublikonų kandidatui Donaldui Trumpui. „Man nesuprantama, kad respublikonų kandidatas yra žmogus, pasižymintis fanatizmu ir įžeidinėjimais“, – sakė B. Sandersas.

H. Clinton šią savaitę užsitikrino pakankamą skaičių balsų, kad būtų nominuota demokratų partijos kandidate į prezidento postą.

B. Obama greičiausiai norėjo įtikinti B. Sandersą pripažinti savo pralaimėjimą ir pasitraukti iš kovos.