Žinia apie siaubingus išpuolius Paryžiuje lyderius užklupo per viršūnių susitikimą Turkijoje, priversdama juos dar skubiau ieškoti būdų, kaip nutraukti ketverius metus vykstantį karą Sirijoje, atvėrusį kelią „Islamo valstybės“ (IS) iškilimui.

Atidėję į šalį akivaizdžius nesutarimus, B.Obama ir V.Putinas surengė neformalias derybas prie kavos staliuko Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Turkijos Antalijos kurorte užkulisiuose, siekdami suderinti savo pozicijas dėl Sirijos po skerdynių Paryžiuje, nusinešusių mažiausiai 129 žmonių gyvybes. Atsakomybę už šiuos išpuolius prisiėmė IS.

„Pokalbis truko maždaug 35 minutes ir jo metu daugiausiai dėmesio buvo skirta dabartinėms pastangoms išspręsti konfliktą Sirijoje - imperatyvui, kuris tapo dar svarbesnis po siaubingų teroristinių atakų Paryžiuje“, - sakė vienas amerikiečių pareigūnas.

M.Obama ir V.Putinas per pokalbį priėjo prie bendros nuomonės, jog konflikto draskomai šaliai būtina politinė pereiga, kuriai vadovautų sirai. Prieš tai turėtų būti surengtos Jungtinių Tautų tarpininkaujamos derybos ir paskelbtos paliaubos, sakė JAV pareigūnas, paminėdamas svarbiausius punktus iš plano, kurį diena anksčiau per derybas Vienoje parengė diplomatai.

Kremlius po prezidentų derybų savo ruožtu nurodė, jog vis dar esama nuomonių „skirtumų“ dėl taktikos, nors šalys turi bendrą tikslą - sutriuškinti IS.

V.Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas žurnalistams sakė, kad V.Putinas ir B.Obama turėjo „gana išsamų pokalbį“, kurio metu daugiausiai laiko buvo skirta Sirijai.

„Strateginiai tikslai dėl kovos su ISIL („Islamo valstybe“) yra labai panašūs, tačiau vis dar esama nuomonių skirtumų dėl taktikos“, - sakė jis.

Tai buvo pirmasis prezidentų susitikimas nuo rugsėjo pabaigos, kai Rusija pradėjo savo bombardavimus Sirijoje – kaip skelbia Maskva, prieš IS. Tuo tarpu Vakarai įtaria, kad tikrasis šios kampanijos taikinys yra Sirijos lyderio Basharo al Assado oponentai.

Kaip pranešė Baltieji rūmai, pokalbio metu B.Obama taip pat palietė opią Ukrainos temą, paraginęs Rusiją atitraukti savo pajėgas bei ginkluotę iš šios šalies bei nutraukti paramą prorusiškiems separatistams.

Turkijos valstybinė televizijos parodytame reportaže buvo matyti, kaip vykstant gyvai diskusijai V.Putinas ir B.Obama buvo pasilenkę į priekį ir gestikuliavo. Šie vaizdai smarkiai skyrėsi nuo jų ankstesnių susitikimų, kuriuos lydėjo šaltumą demonstravusi kūno kalba.

Nors šis susitikimas nebuvo iš anksto planuotas, Baltųjų rūmų pareigūnai leido suprasti, kad prezidentai tikriausiai ras laiko pasikalbėti dviejų dienų viršūnių susitikimo metu. Pastarąjį kartą jie buvo susitikę rugsėjį Niujorke per JT Generalinę Asamblėją.

SVARBIAUSI FAKTAI, ŽINOMI IKI ŠIOL:

- Prancūzija ėmėsi „plataus masto“ antskrydžių prieš „Islamo valstybės“ pozicijas Rakoje. Iš viso numesta 20 bombų, sunaikinta vadavietė, džihadistų verbavimo centras, ginklų sandėlis ir teroristų mokymų stovykla;

- Spėjama, kad su teroristiniais išpuoliais Paryžiuje susiję trys broliai. Vienas iš jų laisvėje ir slapstosi. Paaiškėjo, kad Prancūzijos policija apklausė įtariamąjį teroristą ir paleido į laisvę – tai nutiko kelios valandos po išpuolių virtinės;

- Teroristinių atakų aukų skaičius Prancūzijos sostinėje siekia 129, keli šimtai sužeisti.

- Vienoje iš centrinių Paryžiaus aikščių sekmadienį kilo panika, netrukus paaiškėjo, kad pavojaus būta netikro.

- JAV ir Prancūzija intensyvins atakas prieš teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“ objektus, skelbia Vašingtonas.

- Sulaikyti šeši asmenys, kurie, kaip spėjama, palaikė ryšius su vienu iš Paryžiaus teroristų Omaru Ismailiu Mostefai.

- Per trijų koordinuotų komandų surengtas atakas Paryžiuje žuvo septyni teroristai.

Žemėlapyje galite pamatyti išpuolių vietas ir aukų skaičių.