Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs Izraelio pareigūnas patvirtino, kad minėtas susitikimas buvo atšauktas, kai S.Gabrielis nutarė susitikti su žmogaus teisių gynimo organizacijų „Shovrim Shtika“ („Nutraukim tylą“) ir „B'Tselem“ („Pagal atvaizdą ir panašumą“) atstovais.

„Shovrim Shtika“ renka liudijimus apie numanomus Izraelio kariuomenės pažeidimus palestiniečių teritorijose. „B'Tselem“ veiklos sritis kiek platesnė, ir ji griežtai smerkia žydų nausėdijų plėtrą palestiniečių teritorijose.

S.Gabrielis anksčiau sakė žurnalistams Ramaloje, kur jis susitiko su palestiniečių premjeru Rami Hamdallah, kad jis vis dar viliasi susitikti ir su B. Netanyahu, ir su žmogaus teisių gynimo grupėmis.

Vokietijos visuomeninei televizijai ZDF jis pareiškė: „Iš Izraelio žiniasklaidos sužinojome, kad ministras pirmininkas B.Netanyahu, su kuriuo dažnai susitinku, nori atšaukti šį susitikimą, nes mes norime susitikti su kritiškai nusiteikusiais pilietinės visuomenės atstovais“.

„Man sunku tai įsivaizduoti, nes būtų išties gaila dėl tokio žingsnio... Visiškai normalu, kai per vizitus užsienyje kalbamės ir su pilietinės visuomenės atstovais“, – pažymėjo jis.

Anot S.Gabrielio, „neįsivaizduojama“, kad jis galėtų atšaukti susitikimą su Izraelio premjeru, jei šis vizito Vokietijoje metu susitiktų su Vokietijos vyriausybės kritikais.

Su minėtomis nevyriausybinėmis organizacijomis (NVO) jis ketino susitikti vėliau antradienį.

Panašių nesutarimų tarp Izraelio vyriausybės ir šalyje viešinčių užsienio pareigūnų būta ir anksčiau.

Vasarį Izraelis pareiškė nepasitenkinimą Belgijos ambasadoriui, kai šios šalies premjeras Charles'is Michelis per vizitą Izraelyje susitiko su „B'Tselem“ ir „Shovrim Shtika“ atstovais.

Tačiau vyriausybė tyliai prarijo karčią piliulę, kai kovą šalyje viešėjęs Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas susitiko su nevyriausybinės organizacijos „Shalom Achshav“, pasisakančios prieš nausėdijų plėtrą, atstovais.

Izraelis penkis dešimtmečius vykdo Vakarų Kranto okupaciją, o žydų nausėdijų statybos palestiniečių teritorijose sulaukia griežtos tarptautinės kritikos.

Tarptautinės teisės požiūriu nausėdijos laikomos neteisėtomis ir vadinamos esmine kliūtimi taikai, nes statomos žemėje, kurią palestiniečiai laiko savo būsimos valstybės dalimi.