Vašingtono, Rijado ir Ankaros, kurie palaiko grupes, kovojančias prieš B.al Assadą, pasiuntiniai mėgins išsiaiškinti tolesnius Rusijos planus per susitikimą su užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu Vienoje.

Šis susitikimas rengiamas po anksčiau šią savaitę įvykusios netikėtos Sirijos lyderio viešnagės Maskvoje, kur jis susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Rugsėjo 30 dieną Rusija pradėjo aviacijos smūgius Sirijoje, kurie smarkiai pakeitė jėgų pusiausvyrą jau puspenktų metų vykstančiame nuožmiame pilietiniame kare. Tos operacijos leido išsekusioms B.al Assado pajėgoms pereiti į puolimą ir nustūmė į antrą planą JAV vadovaujamos koalicijos bombardavimus, nukreiptus prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai regione smerkė Rusijos smūgius, tvirtindami, kad Maskva taikosi daugiausiai ne į IS džihadistus, kaip viešai tvirtina, o į kitas grupes, kovojančias su Damasko režimu. Pasak jų, Kremliaus intervencija tik dar labiau užtęs šį konfliktą.

Prieš derybas Austrijos sostinėje B.al Assado likimas išlieka svarbiu ginčijamu klausimu, o po kelerius metus trukusio kraujo liejimo Sirijoje mažai vilčių, kad šis susitikimas atneš kokį nors reikšmingą proveržį.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai jau seniai tvirtina, kad B.al Assadas turi pasitraukti, kad atsirastų kokių nors galimybių rasti politinį sprendimą jau per 250 tūkst. žmonių gyvybių nusinešusiam konfliktui. Tačiau Maskva sako turinti padėti Sirijos lyderiui įveikti IS ir kitus „teroristus“, prieš pradedant derybas dėl kokių nors reformų.

„JAV tikslas – atsikratyti Assado; mūsų tikslas – nugalėti terorizmą, padėti prezidentui Assadui pasiekti pergalę prieš terorą ir tuo pačiu sukurti sąlygas, kaip tikiuosi, sėkmingo politinio sureguliavimo proceso pabaigos pradžiai“, – V.Putinas ketvirtadienį sakė Juodosios jūros kurorte Sočyje.

Tuo tarpu Berlyne viešintis JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pareiškė, kad visos šalys sutaria, jog reikia rasti politinį sprendinį ir įveikti IS, tačiau „kelyje yra viena kliūtis ... asmuo, vardu Assadas – Basharas al Assadas“.

Visos šalys atrodo tvirtai įsikibusios savo pozicijų, bet analitikai pastebi, kad kai kurių B.al Assado oponentų linija galbūt švelnėja ir linksta prie nuomonės, kad jis galėtų laikinai likti valdžioje, o Maskva neatrodo turinti ilgalaikių įsipareigojimų tam autoritariniam lyderiui.

Iranas yra kitas uolus B.al Assado sąjungininkas, bet jo atstovai nedalyvaus derybose Vienoje – daugiausiai dėl Saudo Arabijos prieštaravimų. Vis dėlto netgi pareigūnai Teherane sako nesistengsiantys, kad Sirijos lyderis liktų valdžioje „amžinai“.