„Jeigu Sirija pralaimės šią kovą, tai reikš chaoso išplitimą į visus Artimuosius Rytus“, - sakė jis sekmadienį, duodamas interviu Damaske.

„Karas su teroru“ turi būti derybų „Ženeva 2“ tikslas

Pagrindinis taikos derybų „Ženeva 2“, kurios įvyks šią savaitę, tikslas turėtų būti sprendimas dėl „kovos su terorizmu“, išskirtiniame interviu AFP sakė Sirijos prezidentas Basharas al Assadas.

Ženevos konferencija turėtų duoti aiškius rezultatus dėl kovos su terorizmu ... Tai svarbiausias sprendimas ar rezultatas, kokį Ženevos konferencija galėtų duoti“, - sakė jis.

Opozicijos paskyrimas į Sirijos vyriausybę yra „pokštas“

 Sirijos prezidentas Basharas al Assadas  atmetė galimybę paskirti į būsimą vyriausybę opozicijos narių iš užsienio ir pavadino tai „pokštu“.

„Jie ... atvyksta prie sienos 30 minučių pasifotografuoti, o tada pabėga. Kaip jie gali būti ministrai vyriausybėje?“ - klausė jis, duodamas išskirtinį interviu AFP.

„Šie pasiūlymai yra visiškai nerealūs, bet tikrai yra geras pokštas“, - sakė B.al Assadas.

Sirijos prezidentas tikisi siekti naujos kadencijos ir atmeta valdžios pasidalijimo susitarimą

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas išskirtiniame interviu AFP, kurį davė prieš Ženevos 2-ąją taikos konferenciją, sakė, jog yra „reikšminga“ tikimybė, kad jis sieks naujos kadencijos, ir atmetė valdžios pasidalijimą su jo nušalinimo siekiančia opozicija.

Sekmadienį duodamas interviu savo prezidentiniuose rūmuose Damaske, B.al Assadas sakė, jog tikisi, kad Sirijos karas dar užtruks.

Jis paragino per derybas, kurios trečiadienį turi prasidėti Šveicarijos Montrė ir Ženevos miestuose, didžiausią dėmesį skirti „karui su terorizmu“.

„Nematau priežasčių, kodėl turėčiau nedalyvauti“, - sakė jis apie prezidento rinkimus, kurie turi įvykti birželio mėnesį.

„(Jei bus) visuomenės opinija, palanki mano kandidatūrai, nedvejodamas nė sekundės dalyvausiu rinkimuose, - sakė jis. - Trumpai tariant, galime sakyti, kad mano kandidatūros tikimybė yra reikšminga“.

B.al Assadas per 45 min. trukusį interviu atrodė laisvai besijaučiantis, vilkėjo tamsiai mėlyną kostiumą ir nuolat šypsojosi.

Tris pirmuosius klausimus jis atsakė priešais objektyvus ir AFP fotografas galėjo padaryti nuotraukų.

Jis kalbėjo prabangioje Liaudies rūmų aplinkoje, tačiau sakė, kad šiuose rūmuose nei gyvena, nei dirba, nes jie jam yra pernelyg dideli, todėl jis renkasi savo biurą ar namus.

48 metų B.al Assadas į valdžią atėjo 2000 metais, mirus jo tėvui Hafezui, kuris Siriją valdė beveik 30 metų.

B.al Assadas buvo išrinktas per referendumą po tėvo mirties, o 2007-ųjų liepą laimėjo dar vieną septynerių metų kadenciją.

B.al Assadas atmetė taikos derybose dalyvauti ketinančią opoziciją kaip rėmėjų iš užsienio „sukurtą“ dalyką.

„Visiems aišku, kad kai kurios tų grupių, kurios gali dalyvauti šioje konferencijoje, iki pastarojo meto neegzistavo, - sakė jis. - Jas per krizę sukūrė užsienio žvalgybos agentūros, Katare, Saudo Arabijoje, Prancūzijoje, Jungtinėse Valstijose ar kitose šalyse“.

„Kai susėdame su šiomis grupėmis, iš tikrųjų deramės su tomis šalimis“, - pridūrė B.al Assadas.

Opozicijos atstovai vyriausybėje reikštų „kiekvienos iš tų valstybių dalyvavimą Sirijos vyriausybėje“, pareiškė jis.

Prezidentas šaipėsi iš Sirijos opozicijos lyderių, gyvenančių užsienyje.

„Pernai jie tvirtino, kad kontroliuoja 70 proc. Sirijos, bet vis tiek nedrįsta net atvažiuoti į rajonus, kuriuos esą kontroliuoja“, - sakė jis.

„Jie ... atvyksta prie sienos 30 minučių pasifotografuoti, o tada pabėga. Kaip jie gali būti ministrai vyriausybėje?“ - klausė B.al Assadas.

„Šie pasiūlymai yra visiškai nerealūs, bet tikrai yra geras pokštas“, - pridūrė jis.

Pasak B.al Assado, jo pajėgos „daro pažangą“.

„Tai nereiškia, kad pergalė arti ir pasiekiama; tokie mūšiai yra sudėtingi, sunkūs, jiems reikia daug laiko, - kalbėjo jis. - Tačiau kai gini savo šalį, akivaizdu, kad vienintelis pasirinkimas yra laimėti“.

Visus savo režimo priešininkus B.al Assadas vadina „teroristais“.

Jis perspėjo dėl pasekmių, jei jo vyriausybė karą pralaimėtų: „Jeigu Sirija pralaimės šią kovą, tai reikš chaoso išplitimą į visus Artimuosius Rytus“.

Sirijos prezidentas atmetė bet kokį sukilėlių ir radikalių džihadistų atskyrimą, nors pastaruoju metu vyko nuosaikios ginkluotos opozicijos susirėmimai su „al Qaeda“ įkvėptos grupuotės „Irako ir Levanto islamo valstybė“ džihadistais.

B.al Assadas sakė, kad pagrindinis Ženevos taikos derybų tikslas turėtų būti sprendimas dėl „kovos su terorizmu“.

„Ženevos konferencija turėtų duoti aiškius rezultatus dėl kovos su terorizmu ... Tai svarbiausias sprendimas ar rezultatas, kokį Ženevos konferencija galėtų duoti. Bet koks politinis sprendimas, pasiektas be kovos su terorizmu, yra bevertis“, - sakė jis.

Be to, prezidentas tvirtino, kad nesvarstė galimybių išvykti iš Damasko, kur gyvena su žmona Asma ir trimis jųdviejų vaikais.

„Bėgimas šiomis aplinkybėmis nėra pasirinkimas. Privalau būti priešakyje tų, kas gina šią šalį, ir taip buvo nuo pirmosios dienos“, - sakė jis.

Nepaisydamas pranešimų apie abiejų konflikto šalių vykdytus karo nusikaltimus, B.al Assadas tvirtino, kad jo pajėgos niekada nežudė civilių gyventojų.

„Šios organizacijos neturi nė vieno dokumento, įrodančio, kad Sirijos vyriausybė kur nors įvykdė kokias nors žudynes civilių gyventojų atžvilgiu“, - sakė jis ir apkaltino sukilėlius „visur žudant civilius gyventojus“.

„Armija neapšaudo sviediniais (gyvenamųjų) rajonų. Armija smogia rajonams, kur yra teroristų“, - teigė jis.

Tačiau jis pridūrė, kad „nėra tokio dalyko kaip švarus karas, kuriame nebūtų nekaltų civilių aukų“.