„Liepos 16-osios rytą Armėnijos ginkluotosios pajėgos vėl bandė atakuoti azerbaidžaniečių armijos dalinius valstybinės sienos Tovūzo rajono kryptimi“, – sakoma pranešime.

Gynybos ministerijos duomenimis, armėnai iš didelio kalibro ginklų ir minosvaidžių apšaudė keturis kaimus Tovūzo rajone.

„Civiliai gyventojai nenukentėjo. Šiuo metu šia kryptimi vyksta mūšiai. Mūsų daliniai kontroliuoja operatyvinę padėtį“, – nurodė ministerija.

Armėnijos gynybos ministerijos atstovė Šušan Stepanian anksčiau ketvirtadienį sakė, kad azerbaidžaniečių kariškiai bandė surengti diversinį įsiveržimą į šalies teritoriją.

„Naktį 3 val. 40 min. armėnų kariškiai pastebėjo priešininko judėjimą. Pereidami prie gynybos ratu armėnų daliniai sutrukdė priešininko bandymui surengti diversinį įsiveržimą. Po įnirtingų mūšių priešininkas, patyręs nuostolių, buvo atblokštas“, – savo puslapyje feisbuke parašė Š. Stepanian.

Pasak jos, 5 val. 20 min. azerbaidžaniečių daliniai pradėjo apšaudyti pasienio kaimus Aigeparą ir Movsesą iš minosvaidžių ir haubicų.

Kalnų Karabache atsinaujino susirėmimai

„Ugnis šiuo metu tęsiasi“, – nurodė Š. Stepanian.

Gynybos ministerijos atstovė per „Facebook“ paskelbtoje žinutėje parašė, kad Armėnijos pajėgos sunaikino azerbaidžaniečių tanką ir savaeigį artilerijos pabūklą.

„Pamuštas tankas, sunaikintos priešo artilerijos ir minosvaidžių ugnies pozicijos, iš kurių buvo šaudoma į mūsų pozicijas ir gyvenvietes“, – parašė Š. Stepanian.

Tačiau Azerbaidžano gynybos ministerijos atstovas Vagifas Dargahli teigė, kad Armėnijos paskelbta informacija neatitinka tikrovės.

„Armėnai azerbaidžaniečių tanko nepamušė. Tai – dezinformacija. Visi Azerbaidžano tankai sveiki ir veikia. Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų šarvuotoji technika yra priešakinėse linijose. Azerbaidžano tankai yra už priešo padalinių pasiekiamos zonos“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė V. Dargahli.

Kaip pranešta, liepos 12-ąją prasidėję kovos veiksmai prie Armėnijos ir Azerbaidžano sienos tris dienas vyko šalia esančiuose Azerbaidžano Tovūzo ir Armėnijos Tavušo rajonuose, kurie taip pat ribojasi su Sakartvelu ir yra už kelių šimtų kilometrų nuo Azerbaidžano pietvakarinio separatistinio Kalnų Karabacho regiono, praeito amžiaus paskutiniame dešimtmetyje užgrobto armėnų separatistų per konfliktą, nusinešusį apie 30 tūkst. žmonių gyvybių.

Kalnų Karabache, dėl kurio tarp abiejų Pietų Kaukazo kaimynių jau dešimtmečius tvyro didelė priešprieša, šiuo metu yra ramu.

Kalnų Karabache atsinaujino susirėmimai

Kaip nurodo Azerbaidžanas, per pastarųjų dienų kovas žuvo 11 jo kariškių. Armėnija pranešė apie keturis žuvusius ir dešimtis sužeistų karių.

Azerbaidžanas ir Armėnija dėl apšaudymų kaltina vienas kitą. Armėnijos prezidentas Armenas Sargsianas trečiadienį Azerbaidžano veiksmus pavadino „atviru karinės agresijos bandymu“.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas trečiadienį savo ruožtu pareiškė, kad jo šaliai nebuvo prasmės inicijuoti karo veiksmų prie sienos su Armėnija.

„Liepos 12-ąją Armėnijos ginkluotosios pajėgos iš artilerijos apšaudė Azerbaidžano armijos pozicijas Tovūzo rajone. Dėl šio netikėto smūgio žuvo mūsų kariškių, yra sužeistųjų“ – sakė jis ir pabrėžė, jog dėl šio incidento pavedė savo šalies ginkluotosioms pajėgoms „suduoti priešui tokį smūgį, kad jis jo ilgai negalėtų pamiršti“.

Virtinė šalių ir tarptautinių organizacijų reiškė susirūpinimą padėtimi prie Armėnijos ir Azerbaidžano sienos, ir ragino šias kaimynes pradėti dialogą. Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad yra pasirengusi padėti Baku ir Jerevanui stabilizuoti padėtį.

Trečiadienį prie Armėnijos ir Azerbaidžano sienos buvo ramu.