„Azerbaidžano ir NATO partnerystė bei bendra veikla įvairiose taikos palaikymo misijose yra ryškus mūsų šalies pastangų ir geros valios užtikrinant saugumą ir stabilumą euroatlantinėje erdvėje pavyzdys“, – rašo Z. Gasanovas jo vadovaujamos ministerijos tinklalapyje paskelbtame straipsnyje, skirtame bendradarbiavimo su Šiaurės Atlanto aljansu 25-mečiui.

Anot ministro, nepaisant iššūkių, su kuriais susiduria šalis, Azerbaidžanas prisidėjo prie tarptautinio stabilumo užtikrinimo, nuo pirmųjų dienų dalyvaudamas NATO vadovaujamose operacijose Kosove ir Afganistane.

„Nuo 2018 metų mes 30 proc. padidinome karinį kontingentą Afganistane, suprasdami, kokia svarbi misija „Tvirta parama“ (Resolute Support) šios šalies saugumui ir tvariam vystymuisi, taip pat regioniniam ir pasauliniam saugumui. Azerbaidžano indėlį Afganistane sudaro ir politinė, finansinė, materialinė-techninė parama, sausumos ir oro transporto suteikimas, taip pat įvairūs mokymai, pagalba vykdant išminavimą ir kitokio pobūdžio nekarinė pagalba“, – pabrėžė ministras.

Z. Gasanovas pažymėjo, kad Azerbaidžanas tęs bendradarbiavimą su NATO siekiant įtvirtinti taiką bei saugumą euroatlantinėje erdvėje, nes „globalėjančiame pasaulyje kiekviena krizė ar konfliktas neišvengiamai veikia kitas valstybes“.

„Neatsitiktinai Azerbaidžanas vienas pirmųjų prisijungė prie Planavimo ir analizės proceso. Šis mechanizmas, kuris yra praktinio bendradarbiavimo pagrindas, padeda įgyvendinti karines reformas, taip pat užtikrinti reikalingą operatyvinį suderinamumą ir ginkluotųjų pajėgų modernizavimą“, – rašoma gynybos ministro straipsnyje.

Z. Gasanovas priminė, kad 2004 metais Azerbaidžano kariuomenė su viena kuopa prisijungė prie NATO operatyvinių pajėgumų koncepcijos programos, o „šiandien šioje programoje dalyvauja visų kariuomenės rūšių daliniai“.

„Įgyta patirtimi mūsų kariškiai dalijasi ne tik respublikos viduje, bet ir su kitomis šalimis partnerėmis, tokiu būdu prisidėdami ir prie šios programos vystymo“, – pažymėjo ministras.