Pernai lapkritį pagamintas naujas keleivinis lėktuvas An-140 kalnuotame Irano rajone sudužo gruodžio 23 dieną. Katastrofoje žuvo visi 44 juo skridę žmonės.

Lėktuvas su aviainžinieriais ir mokslininkais į istorinį Isfahano miestą skrido aplankyti netoli miesto esančios naujos gamyklos, kurioje gaminama orlaivio An-140 modifikacija - pirmasis Irano lėktuvas "Iran-140". Ukrainiečiai ir rusai buvo pakviesti į pirmojo oficialaus "Iran-140" skrydžio ceremoniją.

Irano aviacijos organizacijos vadovas Rouhoddinas Aboutallebi pareiškė, kad Ukrainos lėktuvas An-140 katastrofą patyrė dėl pilotų klaidos.

Pasak P.Naumenkos, kalbėti apie lakūnų kaltę dar anksti, nes lėktuvo įgula buvo patyrusi, jai anksčiau yra tekę ne kartą tūpti Irano oro uostuose tiek dieną, tiek naktį.

Generalinis direktorius pareiškė, kad ekspertai jau iššifravo lėktuvo savirašius prietaisus, rastus toje vietoje, kur sudužo lėktuvas, ir ekspertai padarė išvadą, jog lėktuvui rėžiantis į žemę visos mašinos sistemos dirbo normaliai, ir katastrofa įvyko ne dėl to, kad "atsisakė variklis, sklendimo ar valdymo sistemos".

"Tokiais atvejais niekada nebūna vienos priežasties (katastrofos). Paprastai tai šėtoniškas įvairių priežasčių raizginys", - sakė P.Naumenka. Jis taip pat pridūrė, jog atmeta sąmoningos diversijos galimybę.

Katastrofos priežastis tiria speciali komisija, turinti baigti darbą sausio pradžioje.

Įmonės vadovas taip pat informavo, kad ši skaudi nelaimė nepakenks tolesniam įmonės darbui. Sausio pabaigoje-vasario pradžioje ji dalyvaus tarptautiniuose aerokosminės technikos salonuose Indijoje ir Australijoje, kur demonstruos An-140 ir vieną iš An-74 modifikacijų.

Pasak direktoriaus, žuvusiųjų atminimas bus įamžintas ir Charkove, ir Irane.