Pirmadienį K. Nehammeris tapo pirmuoju Vakarų lyderiu, susitikusiu su Rusijos prezidentu nuo vasario mėn. prasidėjusio konflikto, ir teigė, kad per jų susitikimą Maskvoje jis pasakė V. Putinui, jog jis „moraliai pralaimi karą“ ir visi, atsakingi už karo nusikaltimus, turi būti patraukti atsakomybėn.

Ištraukose iš J. Nehammerio interviu NBC laidai „Meet the Press“, kuris visas bus transliuojamas sekmadienio rytą, Austrijos vadovas sakė manąs, kad V. Putinas gyvena „savo pasaulyje“. Ištraukas cituoja The Guardian.

„Manau, kad dabar jis gyvena savo paties karo logikoje, žinote? Jis mano, kad karas būtinas dėl saugumo garantijų Rusijos Federacijai. Jis nepasitiki tarptautine bendruomene. Jis kaltina ukrainiečius dėl genocido Donbaso regione. Taigi, nors jis dabar yra savo pasaulyje, manau, kad jis žino, kas dabar vyksta Ukrainoje. [Bet] manau, kad jis tiki, jog laimi karą.“

Karlas Nehammeris

Laidos „Meet the Press“ vedėjas Chuckas Toddas paklausė Zehammerio apie Putino reakciją į kaltinimus karo nusikaltimais.

„Viena vertus, jis man sakė, kad bendradarbiaus su tarptautiniu tyrimu, kita vertus, sakė, kad nepasitiki Vakarų pasauliu. Taigi, tai bus problema dabar ir ateityje. Manau, kad būtinas tarptautinis tyrimas. Taigi, tai buvo sunki tarpusavio diskusija. Bet aš bandžiau jį įtikinti, kad, pavyzdžiui, buvusios Jugoslavijos karas mums parodė, kad tarptautinis tyrimas yra naudingas siekiant patraukti baudžiamojon atsakomybėn karo nusikaltėlius“, - teigė Austrijos kancleris.

Austrija yra Europos Sąjungos narė, bet nepriklauso NATO. Šalis pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą ir iš šalies išsiuntė keturis Rusijos diplomatus. Austrijos lyderis aiškino, kad į Maskvą nuvyko dėl savo „pareigos“ išnaudoti visas galimybes smurtui Ukrainoje užbaigti. Dviem dienomis anksčiau jis nuvyko į Kyjivą derybų su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)