Šis sprendimas buvo priimtas praėjus kelioms dienoms po to, kai griežto karantino priemonės buvo paskelbtos nuo COVID-19 nepasiskiepijusiems asmenims. Dabar Austrija taps antrąja Europos Sąjungos nare po Latvijos, įsivedusia visuotinį karantiną per naujausią pandemijos bangą.

Ši Alpių šalis taip pat planuoja nuo vasario 1-osios įvesti privalomą skiepijimą nuo COVID-19, A. Schallenbergas sakė per spaudos konferenciją vakarinėje Tirolio žemėje, kur susitiko su regioninių vyriausybių vadovais.

Informuojama, kad karantinas prasidės jau pirmadienį ir truks mažiausiai dešimt dienų. Ilgiausiai tokie ribojimai gali būti taikomi dvidešimt dienų.

„Visų mūsų bendras tikslas buvo priversti pasiskiepyti nepasiskiepijusius, o ne uždaryti pasiskiepijusius“, – sako Austrijos kancleris ir pridūrė, kad, nepaisant didelių pastangų, „paskiepyti pakankamo skaičiaus gyventojų nepavyko“.

Jis kritikuoja „neatsakingas kai kurių Austrijos politikų prieš skiepus nukreiptas kampanijas“: „Šalyje yra per daug politinių jėgų, pasisakančių prieš skiepus. To padariniai – perpildyti intensyviosios terapijos skyriai ir žodžiais nenusakomos žmonių kančios“.

„Šis sprendimas mums tikrai nebuvo lengvas. Nė vienas iš mūsų nesidžiaugia įvesdamas ribojimus laisvei“, – apgailestauja Austrijos kancleris.

Anot vyriausybės vadovo, visgi toks sprendimas buvo būtinas, nes „pernelyg daug mūsų nesielgia solidariai“.

Duris nuo pirmadienio užvers barai ir restoranai, kultūros ir pramogų įstaigos, taip pat parduotuvės, išskyrus kasdieninio poreikio prekių. Pamokos moksleiviams vyks nuotoliniu būdu.

Pradžioje karantinas galios 10 dienų, o tada padėtis bus vertinama iš naujo. Maksimali karantino trukmė – 20 dienų. Nuo vasario 1 dienos taip pat įvedamas privalomas skiepijimas. „Mes nenorime penktosios bangos, nenorime šeštosios ir septintosios bangos“, – sakė kancleris.

Austrijoje nuo pirmadienio jau galioja nepasiskiepijusių asmenų karantinas.

Alexander'as Schallenbergas

Ketvirtadienį skelbta, kad du labiausiai COVID-19 pandemijos paveikti Austrijos regionai Zalcburgas ir Aukštutinė Austrija nuo pirmadienio skelbia karantiną.

Pagal naująsias karantino taisykles, Zalcburge ir Aukštutinėje Austrijoje galės dirbti tik maisto prekių parduotuvės ir vaistinės, o restoranai, kavinės ir barai turės užverti duris. Taip pat užsidarys mokyklos ir ugdymas vėl bus vykdomas nuotoliniu būdu.

Gyventojai galės išeiti iš namų tik skubiais reikalais, dėl medicininių priežasčių, į darbą ar pasimankštinti.

Austrijoje pastarąją parą vėl buvo nustatyta rekordiškai daug naujų COVID-19 atvejų – 15 145. Septynių dienų sergamumo rodiklis sudarė 989 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

Zalcburge atitinkamas skaičius buvo didesnis nei 1 700, o Aukštutinėje Austrijoje – 1 600. Abu šie regionai šiuo metu fiksuoja žemiausius skiepijimo lygius visoje šalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)