T.Abbottas sekmadienį pristatė didelius pakeitimus savo vyriausybėje, iš kurios premjeras pašalino gynybos ministrą Davidą Johnstoną, skyrė aukštesnį postą imigracijos ministrui Scottui Morrisonui ir paskyrė į savo kabinetą dar tik antrąją moterį.

Neseniai atliktos apklausos rodo, kad T.Abbotto asmeninis populiarumas ir jo konservatyvios vyriausybės palaikymas nusmuko dėl griežto valstybės išlaidų apkarpymo ir netesėtų pažadų nuo atėjimo į valdžią praeitų metų pabaigoje.

T.Abbottas, pirmadienį duodamas interviu televizijai, stengėsi pavaizduoti kabineto pertvarkymą kaip pastangas „perkrauti ir iš naujo sutelkti“ politiką ateinantiems metams, atmesdamas prielaidas, kad jis stengiasi taisyti pašlijusią padėtį.

Kai tokį klausimą jam uždavė kanalas „Seven Network“, premjeras atsakė: „Ne.“

Atėjusi į valdžią 2013 metų rugsėjį T.Abbotto vyriausybė paskelbė griežto taupymo programą, siekdama suvaldyti didėjantį biudžeto deficitą.

Tuo tarpu kritikai peikė kai kurias priemones, įskaitant sprendimus apkarpyti išlaidas sveikatos apsaugai ir švietimui bei sugriežtinti socialinių išmokų skyrimą, sakydami, kad tie veiksmai kertasi su priešrinkiminiais pažadais arba yra per griežti.

Per kabineto pertvarką S.Morrisonas buvo perkeltas vadovauti Socialinių reikalų ministerijai. T.Abbottas socialinės politikos reformą laiko vienu svarbiausių savo prioritetų.

D.Johnsoną pakeitė sveikatos apsaugos ministras Peteris Duttonas, o švietimo ministro pavaduotoja Sussan Ley perėmė sveikatos apsaugos bei sporto ministrų portfelius, tapdama antrąja moterimi kabinete po užsienio reikalų ministrės Julie Bishop.

T.Abbottas taip pat yra moterų reikalų ministras. Kai duodamas kitą interviu televizijai „Nine Network“ premjeras buvo paklaustas, koks yra jo didžiausias nuopelnas Australijos moterims šiais metais, jis atsakė, kad tai buvo sprendimas atmesti mokestį už taršą anglies dvideginiu.

„Kaip daugelis mūsų žino, moterys yra itin susitelkusios į namų ūkio biudžetą, o „anglies mokesčio“ atmetimas reiškia 550 Australijos dolerių (apie 1 261 lito) naudą per metus vidutinei šeimai“, – aiškino jis.