Naujų priemonių imamasi šalyje tvyrant nerimui dėl galimų teroro išpuolių, kuris smarkiai sustiprėjo po to, kai pernai buvo sužlugdytas sąmokslas susprogdinti bombą keleiviniame lėktuve.

Australijoje vis labiau nuogąstaujama dėl galimų džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ ideologijos įkvėptų radikalų išpuolių.

Pernai pareigūnai Sidnėjuje užkirto kelią į oro bendrovės „Etihad Airways“ lėktuvą įsinešti savadarbį sprogstamąjį įrenginį.

Pagal naujus teisės aktus, pareigūnai oro uostuose galės paprašyti parodyti asmens tapatybės dokumentus be jokios konkrečios priežasties.

Ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas sakė, kad „šiuo pavojingu metu“ tokie nauji įgaliojimai yra būtini.

„Nėra įstatymo, reikalaujančio nešiotis asmens tapatybės dokumentą. Tačiau sunku įsivaizduoti žmogų, kuris neturėtų su savimi kažkokio asmens tapatybės dokumento ir negalėtų apie save šio to pasakyti“, – sakė premjeras Melburno radijo stočiai 3AW.

Pasak M. Turnbullo, neseniai Indonezijos antrajame pagal dydį Surabajos mieste mirtininkų surengti sprogdinimai priminė, kad tiek Australijoje, tiek už jos ribų „turime niekada neprarasti budrumo“.

Šalies oro uostuose, aptarnaujančiuose vidaus ir regioninių skrydžių keleivius, taip pat numatyta įrengti modernesnius keleivių ir bagažo patikros įrenginius, kokie jau naudojami tarptautinių skrydžių terminaluose. Šios priemonės šaliai atsieis beveik 300 mln. Australijos dolerių (189 mln. eurų).

Taip pat bus sugriežtinta oro krovinių ir tarptautinio pašto patikra. Apie 190 Australijos federalinės policijos pareigūnų bus pasiųsti dirbti oro uostuose arba teiks taktinę ir žvalgybinę pagalbą.

Pareigūnai skelbia, kad pastaraisiais metais buvo užkirstas kelias 14 teroristinių atakų. Visgi keli teroristiniai išpuoliai buvo įvykdyti, tarp jų 2014 metais Sidnėjaus centre esančios kavinės apsiaustis, per kurią žuvo du įkaitai.