Iškart po rinkimų pergalės, nutraukusios dešimtmetį trukusį konservatorių valdymą, A. Albanese'is užsiminė apie teisingesnės, žalesnės politikos ir didesnės santarvės laikus Australijai.

59 metų leiboristų lyderis sakė, kad šeštadienio rinkimai buvo „svarbus momentas“ jo gyvenime, bet tvirtino norintis, kad tai taip pat būtų „svarbus momentas šaliai“.

„Tikrai noriu pakeisti šalį“, – sakė jis, laukdamas, kol paaiškės, ar Leiboristų partija galės užsitikrinti daugumą parlamente ir ar jai reikės klimatui neabejingų nepriklausomų deputatų paramos.

Dėl degančių eukaliptų miškų, miestuose tvyrančio smogo ir blukimo reiškinio pažeistų koralinių rifų vaizdų Australija tapo klimato kaitos nulemto nykimo simboliu.

Valdant konservatoriams šalis – viena didžiausių pasaulyje gamtinių dujų ir anglių eksportuotojų – taip pat pradėta laikyti tarptautinių derybų dėl klimato žlugdytoja.

Tačiau A. Albanese'is paskelbė pasauliui, kad dabar galima tikėtis pokyčių.

Jis ir svarbūs ministrai turi būti prisaikdinti pirmadienį, kad jau antradienį galėtų dalyvauti Tokijuje įvyksiančiame Ketverto (angl. The Quad) aljanso – Australijos, Indijos, Japonijos ir Jungtinių Valstijų – viršūnių susitikime.

„Akivaizdu, kad Ketverto lyderių susitikimas Australijai yra absoliutus prioritetas, – sekmadienį per pirmą po rinkimų renginį sakė A. Albanese'is. – Per jį galime pasiųsti žinią pasauliui, kad vyriausybė pasikeitė.“

„Bus tam tikrų politikos pasikeitimų, ypač dėl klimato kaitos ir mūsų įsipareigojimų pasauliui šiais klausimais“, – sakė jis.

Pasak A. Albanese'io, jis pasinaudodamas vizitu Tokijuje taip pat surengs individualius susitikimus su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), Japonijos premjeru Fumio Kishida (Fumiju Kišida) ir Indijos ministru pirmininku Narendra Modi (Narendra Modžiu).

„Į Australiją sugrįšiu trečiadienį, o tada imsimės darbo“, – pridūrė jis.

Užsienio lyderiai sveikino A. Albanese'io išrinkimą, pirmiausia netoli Australijos esančiose Ramiojo vandenyno salų valstybėse, kur jūros lygio kilimas reiškia pavojų pačiai egzistencijai.

„Iš jūsų daugelio pažadų padėti Ramiojo [vandenyno regionui], nė vienas nėra toks sveikintinas, kaip jūsų planas didžiausią svarbą teikti klimatui: nuo jo priklauso bendra mūsų žmonių ateitis“, – sakė Fidžio premjeras Frankas Bainimarama.

Šis klausimas kenkė Australijos santykiams su regionu, kur Kinija sparčiai plečia savo interesus.

Kitos šalys atidžiai stebės, ar vadovaujant A. Albanese'iui sušvelnės Australijos tonas dėl Kinijos ir ar po daugiau kaip dvejų metų pertraukos bus atnaujinti šių dviejų valstybių ministrų susitikimai.

Politinis žemės drebėjimas

Oficialūs rezultatai rodo, kad leiboristai gali tikėtis 75 iš 151 vietos žemuosiuose parlamento rūmuose, kur daugumai reikia bent 76 vietų.

Dar neaiškūs kelių vietų laimėtojai, bet jau akivaizdu, kad rinkimai buvo politinis žemės drebėjimas Australijoje.

Daugeliui australų šie rinkimai tapo referendumu dėl visuomenę skaldžiusio ministro pirmininko Scotto Morrisono.

Neramiu jo valdymo periodu šalį niokojo gamtiniai gaisrai, sausros, potvyniai ir pandemija, sudaužę australams įprastą saugumo pojūtį ir tikėjimą vyriausybe.

Daug kas pasibjaurėjo S. Morrisono pozicija menkinti klimato kaitos vaidmenį dėl vis didesnių gamtinių nelaimių Australijoje ir fraze „Aš nelaikau žarnos, bičiuli“, ištarta sulaukus prašymo pateisinti savo atostogas užsienyje per krūmynų gaisrų krizę.

„Būti Havajuose, kai pusė šalies dega, turbūt nebuvo išmintingas sprendimas“, – sakė 32 metų investicinio fondo vadovas Deanas Berginas.

„Net jei teturi pusę smegenų, gali tai suvokti. Tai lyderystės priešingybė“, – pridūrė jis.

Rinkėjai prie balsadėžių atsakė griežtu priekaištu jo Liberalų partijos ir jos partnerės Nacionalinės partijos koalicijai, pašalindami iš parlamento svarbius ministrus ir praktiškai išvarydami ją iš didžiųjų miestų.

„Labai, labai džiaugiuosi“, – sakė 60 metų Kathy Hopkins (Keti Hopkins), pagalbos neįgaliesiems darbuotoja iš Sidnėjaus Klovlio priemiesčio, priklausančio apygardai, laikytai tvirtu konservatorių bastionu.

Vietos rinkėjai parėmė Allegrą Spender, vieną iš kelių nepriklausomų kandidačių moterų, savo programose akcentavusių aplinkosaugą, kovą su korupcija, lyčių lygybę.

„Tai tinkamas laikas užbaigti klimato karus“, – džiūgaujantiems šalininkams netoliese esančiame Bondajaus paplūdimyje sakė A. Spender. Ji pažadėjo siekti sąžiningesnės politikos ir įtraukios ekonomikos.

„Tai vertybės, už kurias pasisakė bendruomenė“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją