Kiek anksčiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas įspėjo Šiaurės Korėją, kad ji turėtų „labai, labai nerimauti“ dėl pasekmių, jei svarsto pulti Ameriką.

„Jungtinės Valstijos neturi tvirtesnės sąjungininkės už Australiją“, – sakė M. Turnbullas Melburno komercinei radijo stočiai 3 AW.

„Be to, turime ANZUS sutartį (Australijos, Naujosios Zelandijos ir JAV kolektyvinio saugumo susitarimas), ir jei bus ataka prieš Australiją ar Jungtines Valstijas, tuomet... kiekviena iš šalių ateis kitai į pagalbą“, – sakė premjeras.

„Turime tai aiškiai suvokti. Jei Šiaurės Korėja atakuos Jungtines Valstijas, bus inicijuota ANZUS sutartis ir Australija ateis į pagalbą Jungtinėms Valstijoms“, – pabrėžė M. Turbullas.

Pastaraisiais mėnesiais tarp Vašingtono ir Pchenjano tvyro didelė įtampa, kurią išprovokavo Šiaurės Korėjos vykdomi raketų bandymai, įskaitant liepą surengtus du sėkmingus tarpžemyninių balistinių raketų (ICBM) paleidimus.

Padėtis dar paaštrėjo, kai D. Trumpas antradienį netikėtai pasitelkė Šiaurės Korėjai būdingą retoriką ir pareiškė, kad jeigu Pchenjanas ir toliau kels grėsmę amerikiečiams, jam bus smogta su tokia „ugnimi ir įniršiu, kokio pasaulis dar nematė“.

M. Turnbullas sakė ketvirtadienį kalbėjęsis su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u, kuris jam pareiškė, jog pasisako už tai, kad Šiaurės Korėjos problema būtų sprendžiama pasitelkus ekonomines sankcijas.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba praėjusį šeštadienį patvirtino naujas griežtas sankcijas Pcehnjanui.

Priimta rezoliucija uždraudžia žuvininkystės produktų ir naudingųjų iškasenų eksportą iš Šiaurės Korėjos, kuris yra vienas svarbiausių režimo pajamų šaltinių. Dėl šių sankcijų Pchenjanas per metus gali netekti iki milijardo JAV dolerių.