Televizijos „Nine Network“ laida „60 Minutes“ sekmadienį vakare pranešė, kad įtariami kinų agentai siūlė kinų ir australų kilmės Bo „Nickui“ Zhao 1 mln. Australijos dolerių (614 tūkst. eurų), kad jis Melburne kandidatuotų į federalinį parlamentą.

Skelbiama, kad prabangių automobilių pardavėjas apie numanomą bandymą jį užverbuoti šnipinėti pernai pranešė Australijos saugumo ir žvalgybos organizacijai (ASIO). Kovą 32 metų verslininkas buvo rastas negyvas motelio kambaryje.

Ministras pirmininkas Scottas Morrisonas pirmadienį sakė, kad įtarimai, susiję su jo Liberalų partijai priklausiusiu Bo „Nicku“ Zhao, „kelia didžiulį nerimą“.

Australija nėra naivi dėl platesniame kontekste jai kylančių grėsmių. Būtent platesnį kontekstą ir turiu galvoje“, – sakė jis žurnalistams Kanberoje.

„Dėl to sugriežtinome įstatymus, padidinome išteklius,.. kad užtikrintume maksimalų Australijos pasirengimą atremti bet kokias jai kylančias platesnio pobūdžio ar labai konkrečias grėsmes“, – kalbėjo premjeras.

Viename iš retų viešų pareiškimų ASIO vadovas Mike'as Burgessas sekmadienį vakare nurodė, kad agentūra „anksčiau žinojo apie šiuos reikalus“ ir „aktyviai juos tyrė“.

M. Burgessas sakė, kad išsamiau nieko nekomentuos, nes dėl Bo „Nicko“ Zhao mirties vyksta oficialus tyrimas.

„Priešiška užsienio žvalgybos veikla toliau kelia realią grėsmę mūsų šaliai ir jos saugumui“, – pridūrė jis.

Policijai nepavyko išsiaiškinti, kaip mirė verslininkas.

Parlamento Žvalgybos komiteto vadovas Andrew Hastie laidos „60 Minutes“ paskelbtą informaciją pavadino „siurrealistiška“ ir „primenančia ištrauką iš romano apie šnipus“.

„Tai nėra tiesiog krepšys grynųjų už kažkokias paslaugas. Tai yra valstybės finansuotas bandymas prasiskverbti į mūsų parlamentą pasinaudojant Australijos piliečiu, kuris faktiškai būtų užsienio įtakos agentas mūsų demokratinėje sistemoje“, – sakė jis laidai „60 Minutes“.

„Taigi, tai iš tiesų reikšminga, ir Australijai dėl to turėtų būti labai neramu“, – pridūrė A. Hastie.

Kiek anksčiau buvo pranešta, kad vienas kinų šnipas perdavė ASIO svarbios informacijos apie Honkonge dirbančius Kinijos karinės žvalgybos aukšto rango pareigūnus, taip pat pateikė detalių, kaip jie finansuoja ir vykdo operacijas toje pusiau autonominėje teritorijoje, Taivane bei Australijoje.

Kinija bando tvirtinti, kad pabėgęs Wang „Williamas“ Liqiangas yra tiesiog bedarbis sukčius, tačiau Australijoje vis garsiau girdimi raginimai suteikti jam politinį prieglobstį.

Tikėtina, kad paviešinti nauji faktai dar labiau padidins įtampą tarp Pekino ir Kanberos.

Neseniai tarnybą palikęs buvęs ASIO vadovas Duncanas Lewisas praėjusią savaitę sakė, kad Kinija, vykdydama užmaskuotą ir sistemingą šnipinėjimo bei prekybos poveikiu kampaniją, siekia „perimti“ Australijos politinės sistemos kontrolę.

Kinija įtariama dėl didelio masto įsilaužimų į Australijos parlamento bei universiteto, palaikančio glaudžius ryšius su vyriausybe ir saugumo tarnybomis, kompiuterines sistemas.

Pekinas anksčiau yra piktai atmetęs įtarimus, kad jis slapta kišasi į Australijos vidaus reikalus.