Australijos užsienio reikalų ministrė Marise Payne (Maris Pein) pareiškė, kad jos šalis „reikalaus“ apžvalgos, kurioje, be kita ko, būtų tyrimas dėl Kinijos pirmojo atsako į koronaviruso protrūkį Uhane, kur jis atsirado praėjusių metų pabaigoje.

„Turime žinoti informaciją, kurią nepriklausoma apžvalga nustatytų mums apie viruso genezę, apie kovos su juo būdus [ir] tai, kaip atvirai buvo dalijamasi informacija“, – sakė ji visuomeniniam transliuotojui ABC.

M. Payne sakė, kad Australija taip pat turi panašų būgštavimų kaip ir JAV, kurių prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) anksčiau šią savaitę apkaltino PSO „netinkamu krizės valdymu“ ir protrūkio Kinijoje rimtumo dangstymu prieš virusui išplintant.

D. Trumpas taip pat paskelbė, kad Vašingtonas įšaldo finansavimą šiai Jungtinių Tautų organizacijai, kuriai JAV pernai skyrė 400 mln. dolerių (367,8 mln. eurų).

„Nesu tikra, kad gali turėti sveikatos organizaciją, atsakingą už didelės dalies tarptautinės komunikacijos medžiagos skleidimą ir didžiąją dalį ankstyvojo dalyvavimo ir tyrimo darbų, taip pat ir apžvalgos mechanizmą“, – teigė M. Payne.

Ji sakė mananti, kad pandemijos pasekmės „tam tikru būdu“ pakeis Australijos ir Kinijos santykius, ir teigė, kad jos susirūpinimas dėl Pekino skaidrumo dabar yra „labai aukštas“.

Australų sveikatos ministras Gregas Huntas (Gregas Hantas) palaikė raginimą parengti nepriklausomą apžvalgą ir sakė, kad Australijai pasisekė apriboti viruso plitimą iš dalies nepaisant PSO patarimų.

Australija, kurioje užregistruota 6 600 koronaviruso atvejų ir 70 mirčių, susijusių su COVID-19, buvo viena iš pirmųjų šalių, uždraudusių keliones iš Kinijos.

„Pagal pasaulinius standartus Australijai pavyko pasiekti labai svarbų ir sėkmingą... rezultatą, tačiau mes tai padarėme laikydamiesi kurso, kurį nustatė mūsų medicinos ekspertai čia, Australijoje“, – teigė G. Huntas.

„Žinome, kad iš kai kurių pareigūnų ir PSO Ženevoje būta labai daug kritikos, kai vasario 1 dieną paskelbėme [kelionių iš] Kinijos draudimą“, – pridūrė jis.

G. Huntas teigė, kad nors PSO „gerai padirbėjo“ kovodama su tokiomis ligomis kaip poliomielitas, tymai ir maliarija, jos atsakas į koronavirusą „nepadėjo pasauliui“.

„Mums sekėsi gerai, nes mes patys priėmėme sprendimus kaip šalis“, – pridūrė jis.

Pastarosiomis savaitėmis Australijoje naujų COVID-19 atvejų skaičiaus augimas pastebimai sulėtėjo, todėl sveikatos priežiūros institucijos paskelbė, kad šalis „išlygino kreivę“.

Numatoma, kad griežti judėjimo ir susibūrimų apribojimai išliks bent jau kitą mėnesį, pareigūnams bandant kontroliuoti viruso plitimą.