Kalba pravirkdė aborigenus

“Mes atsiprašome už įstatymus ir politiką, kurie mūsų, australų, bendrapiliečiams sukėlė didelį skausmą, kančias ir žalą, Mes atsiprašome ir už pažeminimą, kurį patyrė išdidi tauta ir išdidi kultūra”, - rašoma rezoliucijoje, kurią pasiūlė naujoji ministro pirmininko Kevino Rudo vyriausybė ir kurią vieningai priėmė šalies parlamentas. Rezoliucija pripažįstamas dešimtmečius trukęs neteisėtas valstybės elgesys su aborigenais. Ministras pirmininkas K.Rudas prieš balsavimą ragino deputatus pritarti rezoliucijai, o pats vyriausybės vardu atskirai atsiprašė aborigenų. “Apgailestauju”, - sakė premjeras. Deputatai ir aborigenų atstovai po jo kalbos plojo stovėdami, o daugelio aborigenų akyse sužvilgo ašaros. Tai puikiausiai parodo, kaip svarbu buvo Australijos žmonėms, kad būtų pripažintos skriaudos ir susitaikyta.

Laikyti antrarūšiais žmonėmis

Australijoje dabar gyvena apie 450 tūkst. aborigenų. Jie yra neturtingiausi tarp 21 milijono australų. Vidutinė jų gyvenimo trukmė net 17 metų trumpesnė už baltųjų šalies piliečių. Beje, aborigenams tik 1967 m. pradėta suteikti piliečių teises. Iki to laiko jie oficialiai buvo laikomi antrarūšiais žmonėmis. Australijos aborigenų likimas daug kuo panašus į Amerikos indėnų: baltieji kolonizatoriai, pradėję žemyno užkariavimą, išvarė čiabuvius iš derlingiausių žemių, patogių gyventi šalies rajonų į dykumas ar pelkėtus miškus, įkūrė specialias rezervacijas.

Pavogtoji karta

Aborigenai, kurių protėviai Australijoje apsigyveno prieš 40 tūkstančių metų, kelis šimtus metų baltųjų buvo niekinami, jų kultūra ir tikėjimai laikomi primityviais. Siekdama “padėti aborigenams tapti kultūringiems”, baltųjų valdžia sugalvojo “globos programą”.

Nuo 1910 metų iki aštuntojo praėjusio amžiaus dešimtmečio iš aborigenų tėvų buvo atimta apie 100 tūkst. vaikų. Jie buvo atplėšiami nuo šeimų ir uždaromi specialiuose globos namuose, kuriuose “laukinukai” turėjo perimti baltųjų kultūrą. Aborigenai vadina šiuos iš šeimų išplėštus vaikus pavogtąja karta.

“Mes atsiprašome už šios kartos, jų palikuonių ir jų paliktų šeimų skausmą ir kančias”, - rašoma šią savaitę priimtoje rezoliucijoje.

Kompensacijų aborigenai negaus

Australijos aborigenai iki šiol susiduria su gausybe problemų. Gauti darbą aborigenui Australijoje sudėtinga. Tarp aborigenų labiau nei tarp baltųjų žemyno gyventojų išplitęs alkoholizmas. Aborigenų švietimo sistema iki šiol nepakankamai išvystyta. Visuomenės požiūris į čiabuvius toli gražu ne visada teigiamas.

Dalis aborigenų organizacijų siekė piniginių kompensacijų už čiabuvių genčių patirtas skriaudas. Tačiau vyriausybė nusprendė apsiriboti viešu atsiprašymu, o pinigus skirti aborigenų švietimo sistemos plėtrai.

Opozicija nelinkusi atgailauti

Nors parlamentas rezoliuciją priėmė vieningai, ne visos politinės jėgos Australijoje linkusios pritarti baltųjų atgailavimui. Dešiniosios opozicijos lyderis Brendonas Nelsonas paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma: “Mūsų baltieji protėviai paliko mums šalį, kuriai pavydi visas pasaulis. Mūsų karta nepadarė veiksmų, dėl kurių galėtų jaustis kalta. Jie buvo daromi siekiant pačių kilniausių (gal ir ne visada) tikslų“.

Įvykius Australijoje akylai stebi Naujosios Zelandijos maoriai, JAV ir Kanados indėnai bei daugelio kitų šalių čiabuviai. Neišspręstų problemų santykiuose tarp jų ir kolonizatorių palikuonių yra įvairiuose planetos kampeliuose. Radikaliau nusiteikę čiabuviai daug kur tikisi ne tik atsiprašymų, bet ir milijoninių kompensacijų, o politikos apžvalgininkai jau prabilo apie prasidedantį “didįjį baltųjų atsitraukimą”.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją