Australijos ir Naujosios Zelandijos sėkmingos pastangos suvaldyti COVID-19 – išskyrus atskirus protrūkius – pagerino namų ūkių ir verslo nuotaikas, sukėlė pagyvėjimą veikloje ir įdarbinimo sferoje bei padėjo pamatus tvariam atsigavimui.

Vakcinacijai įsibėgėjus išsivysčiusiame pasaulyje, sugrįžimo į normalų gyvenimą perspektyva sušvinta horizonte ir žadina viltį.

Australijos ir Naujosios Zelandijos namų ūkiai finansiškai jaučiasi tvirtai, visų pirma, dėl vyriausybės dosnumo ir apribotų galimybių išlaidauti per karantinus. Tai paskatino australus ir Naujozios Zelandijos gyventojus atidėti ir taupyti lėšas, atlaisvinant erdvės vartojimui.

„Didelio masto fiskalinės paskatos kartu su išorinių išlaidų internalizacija Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje pakurstė staigų namų ūkių išlaidų pagyvėjimą, - sakė „Bloomberg Economics“ ekonomistas Jamesas McIntyre‘as (Sidnėjus). – Kylančios aktyvų kainos suteikia papildomą impulsą. Bet fiskalinėms paskatoms pasibaigus ir vėl atsivėrus sienoms, atsigavimas gali susilpnėti abiejose ekonomikose.“

Australai labai greitai savo namų puodus ir keptuves iškeitė į valgymą restoranuose bei kavinėse, vos tik šie atsidarė jų miestuose. Pietaujančiųjų ir vakarieniaujančiųjų mieste toliau daugėja, ypač panaikinus maitinimo įstaigų ploto ribojimus.

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas praėjusią savaitę paskelbė planą švelninti suvaržymus keliais etapais per artimiausius keturis mėnesius. Šalyje karantinas galioja nuo sausio pradžios, o pagal B. Johnsono planą parduotuvės, kirpyklos ir barai duris atvers ne anksčiau kaip balandžio 12 d. Tačiau Anglijos centrinio banko politikos formuotojai atsargiai vertina galimo švaistymosi pinigais prognozes.

Pagal B. Johnsono planą vyriausybės rekomendacijos žmonėms ir toliau, kur įmanoma, dirbti iš namų galios bent iki birželio. Jungtinė Karalystė paskiepijo 28 iš šimto žmonių, Jungtinės Valstijos – 20, o Vokietija – tik šešis, rodo „Bloomberg COVID-19 Vaccine Tracker“ duomenys.

Naujoji Zelandija, kuri pirmauja pasaulyje pagal viruso suvaldymo mastą, laikosi panašios pozicijos dėl grįžimo į darbą, šalies įstaigoms iš esmės grįžus prie įprasto ritmo.

Visi, nuo Naujosios Zelandijos gyventojų ir australų iki singapūriečių bei kanadiečių naudojasi rekordiškai žemomis palūkanų normomis ir mėgina įžengti į nekilnojamojo turto rinką arba išplėsti joje savo pozicijas. To ir buvo tikimasi iš švelnesnės pinigų politikos.

Tačiau Naujoji Zelandija taip pat perspėja: gyvenamųjų namų statyba sausį, palyginti su ankstesniais metais, šoktelėjo 19 proc., ir centrinis bankas jau grąžina ribojimus, siekdamas suvaržyti rizikingesnį skolinimą investuotojams. Australija šiuo metu, regis, yra patenkinta tuo, kad gali leisti savo kiek mažiau įkaitusiai rinkai suktis.

Ketvirtadienį įvykiai pasisuko vėl nauja vaga, kai Naujosios Zelandijos vyriausybė paskelbė reikalausianti iš centrinio banko atsižvelgti į šėlstančias būstų kainas nustatant palūkanų normas.

Praėjusią savaitę mirčių nuo COVID-19 skaičius JAV pasiekė beveik pusę milijono, ir tai tik sustiprino suvokimą, kaip svarbu susigrąžinti gyvenimą į įprastas vėžes. JAV prezidentas Joe Bidenas pabrėžė šį kontekstą prieš ceremoniją su degančiomis žvakėmis Baltuosiuose rūmuose.

„Per šios pandemijos metus amerikiečių mirė daugiau nei iš viso jų žuvo per Pirmąjį, Antrąjį pasaulinius karus ir Vietnamo karą“, - pareiškė jis.