Australija pirmauja pagal vienam gyventojui tenkantį teršalų kiekį. Tačiau netrukus padėtis turėtų keistis – parlamentas priėmė švarios energijos įstatymą. Nuo kitų metų liepos didžiausi Australijos teršėjai turės mokėti už į atmosferą išmetamą anglies dvideginį. Tona teršalų kainuos šešiasdešimt litų. Tai du kartus daugiau nei panašus mokestis Europos Sąjungoje.

„Prireikė dešimtmečius trukusių mokslininkų įspėjimų, daugybės parlamentinių tyrimų ir metų metus vykusių įnirtingų diskusijų. Tačiau mokestį teršalams pagaliau įvedėme – taip žengėme didelį žingsnį siekdami mažinti užterštumą“, – apie priimtą įstatymą kalbėjo Australijos premjerė Julia Gillard.

Mokesčiu nepatenkintos energetikos, kasybos kompanijos, oro bendrovės, plieno gamintojai. Jie įspėja, kad bus priversti kelti savo paslaugų kainas ar net atleisti dalį darbuotojų. Tačiau vyriausybė tikisi investicijų į atsinaujinančius energijos išteklius, kurie turėtų pakeisti dabar populiarų iškastinį kurą ir taršą sumažinti šimtais milijonų tonų.