Ukraina gali netekti savo valstybingumo, jei buvusią Sovietų Sąjungos respubliką ir toliau skaldys tarpusavyje konkuruojantys interesai, teigia aukštas Rusijos saugumo pareigūnas. Apie tai praneša independent.co.uk.

Rusijos Saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas apkaltino Ukrainos valdžios atstovus, įskaitant ir šalies prezidentą Petro Porošenką, kad šie kunkuliuojančios įtampos tarp Kijevo ir Maskvos fone „yra kontroliuojami“ JAV.

„Tokios Kijevo valdžios atstovų vykdomos politikos tąsa gali prisidėti prie to, kad Ukraina neteks savo valstybingumo“, – pasak Rusijos naujienų agentūros TASS, dienraščiui „Rosijskaja gazeta“ sakė N. Patruševas.

„Valdžios atstovai Kijeve daro viską, kad suskaldytų Ukrainą, jie įgyvendina Vakarų scenarijų atplėšti Ukrainą nuo Rusijos ir ignoruoja savo šalies žmonių interesus. To rezultatas – šalis yra de facto skilusi“, – tęsė N. Patruševas.

Rusijos Saugumo tarybos sekretoriaus komentaras pasirodė besitęsiant krizei tarp dviejų valstybių, įsiplieskusiai po to, kai 2014-aisiais Rusija įsiveržė į Krymą, autonominį regioną Ukrainos pietryčiuose, turintį artimų istorinių ir kultūrinių ryšių su Rusija, ir jį okupavo.

Praėjusiais metais aklavietė tapo dar beviltiškesnė ir arčiau pasistūmėta atviro konflikto link, kai lapkritį Juodojoje jūroje Rusijos pakrantės sargyba apšaudė ir sugavo tris Ukrainos laivus ir 24 jūreivius.

Trečiadienį Maskvos teismas pratęsė aštuonių jūreivių sulaikymą. Rusija reikalauja, kad vyriškiai būtų teisiami už jos sienos pažeidimą. Ukraina jūreivius vadina karo belaisviais, kurie buvo sugauti neteisėtai.

Jungtinės Valstijos Kijevui skyrė daugiau nei milijardą dolerių, kad padėtų sustiprinti Ukrainos karinius pajėgumus, o praėjusiais metais drauge su kitomis NATO valstybėmis Ukrainoje rengė bendras pratybas, kuriose dalyvavo JAV karinio jūrų laivyno laivai ir šimtai jūreivių bei jūrų pėstininkų.

„Vakarinių regionų gyventojai nepasitiki žmonėmis iš pietryčių – laiko juos „rusų pasaulio“ rėmėjais“, – sakė N. Patruševas.

„Pietiniuose ir rytiniuose regionuose Kijevas sau galią užsitikrina daugiausia moralinio ir fizinio spaudimo, kurį radikalūs nacionalistai daro vietos gyventojams, dėka. Dėl šios priežasties minėtuose regionuose stiprėja nepritarimo valdžiai nuotaikos, nesantaiką dar labiau pagilino skilimas tarp bažnyčių“, – apibendrino N. Patruševas, turėdamas omenyje tai, kad Ukraina įsteigė nuo Maskvos nepriklausomą Ukrainos Stačiatikių bažnyčią.