"Po 2005 metų aguonų šiame regione nebebus, - reto interviu metu sakė Va specialiajam regionui Nr. 2 vadovaujantis Bao Ju Ksiangas, kuris pats yra stambiausias narkotikų prekeivis. - Kartą esu pasakęs, kad nusikirsiu galvą, jei po draudimo čia tebebus auginamos aguonos, ir savo žodį ištesėsiu".

Birma pasaulyje užima antrąją vietą po Afganistano pagal opijaus gamybą. Daugiausiai opijaus pagamina būtent Va regionas. 2001 metais regione buvo pagaminti 30 proc. viso pasaulio opijaus.

Didžioji dalis opijaus iš Pietryčių Azijos šalies yra išgabenama kontrabandos būdu, perdirbama į heroiną ir vartojama viso pasaulio narkomanų. Jei Bao Ju Ksiango draudimas bus visiškai įgyvendintas, jis gerokai sumažins pasaulinį heroino tiekimą. Draudimas taip pat sunaikins pavojingą prekybą, vykstančią Azijos "aukso trikampiu" vadinamame regione, kuriame susikerta Birmos, Laoso ir Tailando sienos.

Tačiau kritikai abejoja, ar Bao Ju Ksiangas atsisakys savo milijoninės vertės verslo. Jungtinės Valstijos už Va regiono vadovo galvą, kurį kaltina vadovavimu didžiausiai pasaulyje narkotikų verslo grupuotei, yra pasiūliusios premiją.

Atsakydamas į šiuos kaltinimus Bao Ju Ksiangas paprasčiausiai trūkteli pečiais. "Duodu žodį, - atvirai sako Va regiono vadovas, kurio riešą puošia sunkus auksinis laikrodis. - Opijus kenkia žmonėms. Ne vienerius metus stebėjau, kaip opijus naikina Va. Dėl to krauju apsipila mano širdis. Uždrausiu jį, kad išgelbėčiau savo žmones".

Nesulaukdamos jokių kitų paaiškinimų Jungtinės Tautos (JT) tiki Bao Ju Ksiango žodžiais. JT narkotikų ir nusikaltimų prevencijos biuras (UNODC) atidžiai stebi šalies opijaus gamybą ir jau paskelbė teigiamus rezultatus.

Iš opijaus pragyvena apie 2 mln. Birmos gyventojų. Artimiausiais metais įgyvendinus naujus draudimus visi šie žmonės bus palikti likimo valiai. Netekę svarbiausių pajamų 60 tūkst. ūkininkų patraukė ieškoti maisto ir pinigų. Užsidarė ligoninės ir mokyklos. Be to, tėvai esą išsiuntė dukteris į Tailando viešnamius, o sūnus - į sukilėlių būrius, kad tik šie išgyventų.

Tarptautinė bendruomenė ne vienerius metus Birmoje nesiėmė jokių veiksmų, išskyrus sankcijas ir diplomatinį spaudimą, kuriais siekė pastūmėti karininkų vyriausybę demokratijos kryptimi.