Kassavaitiniame pamoksle, kurį šiitų šventajame Karbalos mieste skaito jo atstovas, A. Sistani paragino šalies valdininkus imtis reformų, atsakant protestuotojams.

„Jei tie, kurie turi valdžią, mano, kad gali išvengti realių reformų trukdymu ir vilkinimu, jie kliedi“, – teigė A. Sistani.

„Gyvenimas po šių protestų nebus toks, koks buvo, ir jie tai turi suprasti“, – pareiškė jis.

Protestai Irake prasidėjo spalio 1 d. dėl aukšto nedarbo lygio ir šalyje vešančios korupcijos, tačiau išsivystė į reikalavimus reformuoti politinę sistemą iš pagrindų.

89-erių A. Sistani taip pat buvo išreiškęs atsargią paramą demonstrantams, kai šie tik pradėjo rinktis gatvėse, pavadindamas jų reikalavimus teisėtais.

Visgi pastaruoju metu dvasininkas sustiprino paramą, o penktadienį pavadino protestus „garbingu būdu“ siekti permainų.

Protestuotojai numojo ranka į vyriausybės pažadus imtis reformų, teigdami, kad pažadų nepakanka. Penktadienį A. Sistani jiems pritarė.

„Atsakant į protestuotojų reikalavimus, kol kas nieko svaraus nebuvo padaryta“, – tvirtino jis.

Anksčiau šią savaitę A. Sistani susitiko su Jungtinių Tautų (JT) atstovu Irake ir pareiškė paramą JT siūlomam planui išspręsti krizę šalyje.

Pagal JT planą, Irake per 2 savaites turi būti įgyvendintos rinkimų reformos, o per 3 mėnesius turi būti priimtos Konstitucijos pataisos ir infrastruktūros įstatymai.

Parlamentas šią savaitę gavo naują Rinkimų įstatymų, tačiau jo svarstymai dar nepradėti.

A. Sistani savo ruožtu paragino parlamentarus „dirbti greitai ir priimti teisingą rinkimų įstatymų, kuris atkurtų žmonių pasitikėjimą rinkimų procesu“.

„Niekas kitas negali suteikti valdžiai legitimumo, tik žmonės. Įstatymas, kuris nesuteikia rinkėjams tokios galimybės, nebūtų nei priimtinas, nei naudingas“, – pareiškė aukščiausiasis Irako šiitų dvasininkas.