Vos neįvykusią nelaimę vaizdo įraše užfiksavo „YouTube“ vartotojas Roberto Ferrucci. Šiame įraše matyti, kaip „Costa Deliziosa“, 12 denių kruizinis laivas, talpinantis beveik tris tūkstančius žmonių, audros sūkuryje pavojingai arti nukrypsta sausumos ir kitų laivų link, skleisdamas nelaimės signalą.

Avarinė situacija susidarė tuo metu, kai kruizinį laivą iš uosto palei Giudecca kanalą traukė specialūs laivai-vilkikai.

„Matėme, kaip laivas vos neužlekia ant mūsų“, – naujienų agentūrai „Ansa“ sakė vienas iš liudininkų Alberto Peratoneris.

„Tą akimirką audra buvo pati intensyviausia... [Laivui] akivaizdžiai buvo sudėtinga manevruoti ir jis judėjo Riva San Biagio įlankos link, šiek tiek pasisukdamas krantinės Riva dei Sette Martiri link“, – prisiminė liudininkas.

Pasak A. Peratonerio, įsirėžimas buvo jau čia pat, tačiau tuomet vienas iš vilkikų smarkiai truktelėjo dešinėn, toliau nuo kranto, paskui save vilkdamas lainerį.

„Costa Deliziosa“ valdanti kompanija „Costa Cruises“ incidentą apibūdino kaip „apylanką“, kuri buvo padaryta dėl „smarkaus, neįprasto ir staiga užklupusio“ blogo oro.

„Kapitonui visuomet pavykdavo suvaldyti laivą, netgi esant itin dideliems ir staiga ištikusiems sunkumams“, – savo pareiškime tvirtino kompanija, pridūrusi, kad laivas tęsė savo kelionę į numatytą vietą.

Pasak uosto kapitono tarnybos, „Costa Deliziosa“ galėjo susiliesti su viešojo transporto laivais ir jachta, kurios įgulos nariai pranešė smarkiai judėję laive saugumo sumetimais, kai pamatė priartėjant milžinišką laivą.

Venecijos uosto tarnyba teigė pasiliekanti teisę patikrinti, ar kruizinis laineris laikėsi saugumo nurodymų. Šaltiniai iš miesto prokuroro tarnybos naujienų agentūrai „Ansa“ sakė tiriantys incidentą.

„Suorganizavau neatidėliotiną ministerijos apžiūrą, kad būtų patikrinta, kas nutiko Venecijoje“, – sakė Italijos transporto ir infrastruktūros ministras Danilo Toninelli.

„Po 15 metų, per kuriuos nieko nebuvo padaryta, priartėjome prie sprendimo neleisti didelių laivų prie Šv. Morkaus krantinės. Mes tą padarysime išlaikydami saugumą, apsaugodami aplinką, turizmo srautus ir darbo vietas“, – tvirtino ministras.

Praėjusį mėnesį Venecijoje protestavo tūkstančiai žmonių, kai dar vienas milžiniškas laivas tapo nebevaldomas ir trenkėsi į prieplauką Giudecca kanale.

13 denių laivas „MSC Opera“ patyrė variklio gedimą, trenkėsi į krantinę, o tuomet – į prabangų turistų laivą. Buvo nesunkiai sužeisti keturi turistai. Šis įvykis paskatino raginimus uždrausti dideliems laivams įplaukti į Venecijos lagūną.

Kritikai sako, kad laivų sukeliamos bangos ardo lagūnoje įsikūrusio ir kanalų išraižyto miesto pamatus.

Venecija yra įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Prieš dvejus metus vyriausybė paskelbė, kad didieji laivai bus nukreipti toliau nuo istorinio centro, bet šio pažado neišpildė.