Visi, į JK atvykę lėktuvais, keltais ar traukiniais, privalės pildyti specialias formas ir nurodyti adresus, kuriuose jie praleis privalomąjį saviizoliacijos laikotarpį. To nepadarius, vietą karantinui turėtų parūpinti vyriausybė.

Būstas turės būti toks, kuriame galima užtikrinti buvimą be kontaktų su kitais žmonėmis.

Pagal planus sveikatos priežiūros pareigūnai galės atlikti patikrinimus nurodytais adresais siekiant įsitikinti, ar žmonės laikosi taisyklių. Pažeidėjams gresia mažiausiai 1000 svarų sterlingų bauda.

Tikimasi, kad šios priemonės padės šaliai apsisaugoti nuo antrosios koronaviruso bangos.


Iki kada privalomasis karantinas atvykstantiems į JK galios – neskelbiama. Vyriausybė žada kas 3 savaites peržiūrėti situaciją šalyje. Esant palankioms sąlygoms šis reikalavimas bus atšauktas.

Iki šiol JK mirė jau per 36 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių – daugiausiai Europoje. Užsikrėtusiųjų skaičius viršijo ketvirtį milijono.

Privalomasis karantino laikotarpis nebus taikomas Airijos piliečiams, prancūzams ši išimtis negalios, nors apie tai buvo kalbama anksčiau.

Visiems kitiems patartina kruopščiai planuoti keliones į JK ir įvertinti šią svarbią aplinkybę – 14 dienų teks praleisti karantine.

Oro linijos pasipiktino, jog šis sprendimas galutinai jas pražudys, nes žmonės tiesiog nustos keliauti.

Privalomoji 14 dienų saviizoliacija iš užsienio atvykusiems žmonėms galioja daugelyje Europos valstybių, taip pat ir Lietuvoje, išimtys taikomos kai kurių profesijų atstovams, kurių darbas susijęs su kelionėmis.

Tikėtina, kad šis planas įsigalios ateinantį mėnesį, o išsamesnes jo detales penktadienį per kasdienį vyriausybės pasitarimą išdėstys vidaus reikalų sekretorė Priti Patel.

Šiaurės Airijos reikalų sekretorius Brandonas Lewisas sakė, kad kas tris savaites bus sprendžiama, ar ši tvarka turi būti pratęsiama.

Tikėtina, kad išimtys bus taikomos vilkikų vairuotojams ir medicinos darbuotojams. Karantinuotis veikiausiai neprivalės žmonės, atvykstantys iš Airijos Respublikos.

Tačiau atvykstantys iš Prancūzijos veikiausiai privalės izoliuotis, nors anksčiau šį mėnesį kalbėta, kad jiems irgi bus taikoma išimtis.

Naujoji tvarka tikriausiai sulauks prieštaringų vertinimų, ypač aviacijos sektoriaus.

Pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ vadovas Michaelas O'Leary anksčiau šią savaitę pasiūlymą karantinuoti atvykėlius pavadino „idiotišku“, o oro vežėjų asociacija „Airlines UK“ pareiškė, kad tai „faktiškai pražudytų“ tarptautinį susisiekimą su Jungtine Karalyste.

Britanijoje buvo reiškiama kritikos, kad šalyje netaikomas karantinas atvykėliams, koks buvo įvestas Pietų Korėjoje, Ispanijoje ar JAV. Tačiau kiti klausia, kodėl ši priemonė įvedama būtent dabar.

Nobelio premijos laureatas genetikas Paulas Nurse'as penktadienį kritikavo vyriausybę, kai buvo paklaustas apie karantino atvykėliams įvedimą.

„JK veikė pernelyg lėtai, nuolat stengdamasi prisivyti, gesinti gaisrus“, – jis sakė nacionaliniam transliuotojui BBC.

Mokslininkas pridūrė: „Mums žūtbūt reikalinga aiški lyderystė visais lygiais.“