Didžiosios Britanijos premjeras teigė, jog koalicija skubina naujų apribojimų įsigaliojimo pradžią, kad Jungtinė Karalystė nebūtų tokia patraukli ES migrantams, rašo „The Telegraph“.

Tai laikoma D. Camerono bandymu pademonstruoti savo griežtumą imigracijos klausimu, kai nuo sausio 1 dienos Rumunijos ir Bulgarijos piliečiai įgaus teisę gyventi ir dirbti Didžiojoje Britanijoje.

Naujieji atvykėliai iš šių šalių turės palaukti tris mėnesius, kol galės pretenduoti į socialines išmokas, nurodė vyriausybė. Pagal dabartinę tvarką į socialines pašalpas galima pretenduoti po vieno mėnesio.

Jeigu imigrantai neįrodys turį realių galimybių susirasti darbą, socialinės išmokos po šešių mėnesių bus sustabdytos.

Ministrai taip pat pažymėjo, jog pašalpų gali negauti ir tie imigrantai, kurie prastai kalbės angliškai ir dėl šios priežasties negalės susirasti darbo.

Vyriausybė ėmėsi žingsnių parodyti, jog siekia peržiūrėti judėjimo laisvės tvarką, kuri šimtams tūkstančių Europos šalių piliečių leido gyventi ir dirbti Didžiojoje Britanijoje.

Tokių veiksmų imtasi išaugus konservatorių būgštavimams dėl stiprėjančios Nepriklausomybės partijos, kuri griežtai pasisako prieš nežabojamą imigraciją iš ES. „Sunkiai dirbantys britai pagrįstai susirūpinę, kad imigrantai neatvyktų naudotis mūsų socialinėmis paslaugomis ir pašalpų sistema“, - sakė D. Cameronas.

„Pagal mūsų ilgalaikį ekonomikos planą, imamės tiesioginių veiksmų pakoreguoti socialinės rūpybos ir imigracijos sistemas, kad nutrauktume „kažko už nieką“ kultūrą ir remtume žmones, kurie žaidžia pagal taisykles“, - sakė jis.

„Paskubinus naujų apribojimų įsigaliojimą, Didžioji Britanija taps ne tokia patrauklia šalimi ES migrantams, kurie nori čia atvykti ir gyventi iš valstybės“.

„Noriu aiškiai parodyti, kad nors Didžioji Britanija yra atvira verslui, čia nelaukiami žmonės, kurie nenori į jį įsilieti“, - pridūrė premjeras.

Imigrantai, norintys gauti pašalpas, turės praeiti „minimalaus uždarbio slenkstį“ – ribą, kiek jie turėtų uždirbti Didžiojoje Britanijoje.

Nauji atvykėliai, kurie bus sučiupti elgetaujantys ar miegantys lauke, bus išsiųsti iš šalies ir neturės galimybės sugrįžti vienerius metus, kol nesusiras darbo.
Siūlomos socialinių išmokų tvarkos korekcijos sukels trintį tarp Didžiosios Britanijos vyriausybės ir Europos Komisijos.

ES komisaras iš Vengrijos Laszlo Andoras praėjusią savaitę apkaltino D. Cameroną „neatsakingai“ elgiantis ir savo „retorika“ imigracijos klausimu „legitimizuojant ksenofobiją“.

Didžiosios Britanijos premjero pavaduotojas Nickas Cleggas pareiškė, kad nutekėję Vidaus reikalų ministerijos pasiūlymai pažaboti imigrantų iš ES skaičių yra nelegalūs.