Park Geun-hye, pirmoji Pietų Korėjos prezidentė moteris, buvo pašalinta iš pareigų praeitų metų pradžioje, kilus didelių protestų bangai dėl kyšininkavimo skandalo. Balandžio mėnesį jai už korupciją ir piktnaudžiavimą valdžia buvo skirta 24 metų įkalinimo bausmė.

Penktadienio nuosprendis buvo paskelbtas kitoje byloje, dėl pinigų paėmimo iš Nacionalinės žvalgybos tarnybos (NŽT) ir nederamo kišimosi 2016 metais renkant jos valdančiosios partijos kandidatus į parlamentą. Bausmė paskirta jai nedalyvaujant – ji atsisakė atvykti į Seulo centrinio rajono teismą.

Teismas skyrė Park Geun-hye šešerius metus laisvės atėmimo už 3,3 mlrd. vonų (2,5 mln. eurų) paėmimą iš NŽT ir dvejus metus už rinkimų taisyklių pažeidimą.

Bausmės turi būti atliktos viena po kitos ir tai reiškia, kad bendrai 66 metų eksprezidentė už grotų turės praleisti 32 metus.

„Kaltinamoji per trejus metus gavo maždaug 3 mlrd. vonų iš NŽT vadovų. Šiuo nusikaltimu kaltinamoji padarė reikšmingų nuostolių valstybės iždui“, – sakė teisėjas Seong Chang-ho.

Trys buvę NŽT vadovai paliudijo, kad nukreipė tas lėšas Park Geun-hye jos nurodymu, sakė teismas.

Teisėjas priekaištavo kaltinimus neigiančiai Park Geun-hye už „nebendradarbiavimą“.

Teigiama, kad Park Geun-hye mokesčių mokėtojų pinigus švaistė savo privataus namo išlaikymui ir parduotuvės, kur jos slapta patikėtinė Choi Soon-sil siūdino prezidentei drabužius ir kur buvo teikiamos kitos privačios paslaugos, įskaitant masažą, finansavimui.

Nustatyta, kad Choi Soon-sil, centrinė korupcijos skandalo figūra, pasinaudodama savo „senais privačiais ryšiais“ su Park Geun-hye reikalaudavo milijonų eurų kyšių iš kompanijų, įskaitant telekomunikacijų milžinę „Samsung“ ir prekybos konglomeratą „Lotte“.

Ji atlieka 20 metų įkalinimo bausmę už piktnaudžiavimą įgaliojimais, kyšininkavimą ir kišimąsi į valstybės reikalus.