Kvietimas buvo atnaujintas po to, kai iš Jungtinės Karalystės premjerės pareigų atsistatydino Liz Truss, kuri prieštaravo karaliaus dalyvavimui COP27 konferencijoje.

„Mūsų požiūriu, kalbant apie jo didenybę karalių Karolį III „tai atviras kvietimas“, – teigė vyresnysis diplomatas Mohamedas Nasras, kalbėdamas apie Egipte, Šarm aš Šeiche įvykstantį COP27 lapkričio 6–18 dienomis.

„Jis yra labai stiprus kovos su klimato kaita šalininkas ir sektinas pavyzdys“, – žurnalistams teigė M. Nasra nuotolinio susitikimo metu. Jis taip pat pridūrė, kad „vis dar tikimės, kad jam pavyks atvykti“.

M. Nasra sakė, kad šiuo metu daugiau nei 90 valstybių ir vyriausybių lyderių patvirtino, kad dalyvaus aukščiausio lygio susitikime, kurio užduotis – paspartinti anglies dioksido išmetimo mažinimą ir finansiškai aprūpinti besivystančias šalis kovai su klimato kaita.

Spalio pradžioje, Bakingamo rūmai patvirtino, kad Karolis III nedalyvaus COP27 po to, kai žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad L. Truss pareiškė karaliui prieštaravimų.

Tačiau antradienį L. Truss premjero poste pakeitė Rishi Sunakas.

Pernai COP26 konferencija vyko JK Škotijos mieste Glazge. Jos metu buvo imtasi iniciatyvų pažaboti miškų kirtimą, mažinti metano išmetimą, bet neturtingos šalys, ieškančios finansavimo, liko nusivylusios.

M. Nasra teigė besiviliantis, kad R. Sunakas ir kiti turtingųjų šalių lyderiai ištesės COP26 metu priimtus pažadus.

„Žinome, kad JK ir kitos šalys susiduria su ekonominiais iššūkiais, tačiau tikimės, kad dėl šių iššūkių nebus atsisakyta duotų ir neįgyvendintų įsipareigojimų“, – sakė jis.

Taip pat nei JAV prezidentas Joe Bidenas, nei Kinijos lyderis Xi Jinpingas nepatvirtino savo dalyvavimo COP27 susitikime.

JAV žiniasklaida praneša, kad J. Bidenas vis dėlto planuoja dalyvauti konferencijoje.

Praeitais metais viršūnių susitikime dalyvavo velionė karalienė Elizabeth II, kuri konferencijos metu kalbėjo su torių vyriausybės, vadovaujamos L. Truss pirmtako Boriso Johnsono, palaiminimu.

Renginyje kalbėjo ne tik velionė karalienė, bet ir Charlesas bei jo sūnus Williamas.

Karolis III jau seniai vykdo kampanijas už geresnę gamtosaugą, ekologinį ūkininkavimą ir kovą su klimato kaita.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją