„Atsistatydinu iš Abchazijos Respublikos prezidento posto“, siekdamas išlaikyti stabilumą valstybėje, sakoma lyderio pranešime.

A. Ankvabas atsistatydino spaudžiamas opozicijos, kuri praeitą savaitę surengė kelis mitingus ir šturmavo prezidentūros pastatą.

Lyderio oponentai kaltina jį dėl Abchazijos ekonomikos ir socialinių problemų. Regiono parlamentas paragino jį atsistatydinti praeitą ketvirtadienį.

A. Ankvabas nurodė nusprendęs pasitraukti po konsultacijų su padėjėjais ir šalininkai, atsižvelgdamas, kad pastarieji įvykiai kelia pavojų šiam mažyčiam regionui.

Parlamentas taip pat reikalavo, kad atsistatydintų premjeras Leonidas Lakerbaja, bet jis nesutiko.

„Aš neatsistatydinau. Nepadarysiu to šiomis sąlygomis“, – vyriausybės vadovas sakė Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“.

Abchazija – žaliuojantis ruožas švelnaus klimato Juodosios jūros pakrantėje – turi apie 240 tūkst. gyventojų ir yra labai priklausomas nuo pagalbos iš Rusijos.

A. Ankvabas buvo išrinktas vadovauti Abchazijai, kurią pripažįsta tik kelios valstybės, įskaitant Rusiją, 2011 metais, kai mirė Sergejus Bagapšas, vadovavęs šiai valstybėlei nuo 2005 metų.

Abchazija ribojasi su Rusijos Juodosios jūros kurortu Sočiu, kuriame vasarį vyko žiemos olimpiada.

Abchazų separatistai paskelbė nepriklausomybę, kai išvijo Gruzijos pajėgas per pilietinį karą praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje, pareikalavusį kelių tūkstančių žmonių gyvybių, o dar ketvirtį milijono, daugiausiai etninių gruzinų, privertė palikti tą regioną.

Maskva pripažino Abchazijos nepriklausomybę po trumpo Rusijos karo su Gruzija 2008 metais ir visam laikui dislokavo tūkstančius savo karių tame regione esančiose karinėse bazėse. Tbilisis šį žingsnį laiko okupacija.

Abchazijos parlamentas šeštadienį paskyrė laikinąjį prezidentą – Valerijų Bganbą – ir paskyrė rinkimų datą, nurodė Rusijos naujienų agentūros.