Laiške prezidentui Donaldui Trumpui R. Rosensteinas rašo baigsiantis darbą gegužės 11-ąją. Jis ilgiau kaip dvejus metus užėmė antrąjį pagal rangą postą Teisingumo departamente ir dirbo itin neramiu laikotarpiu.

54 metų R. Rosensteinas, veteranas respublikonas prokuroras, 2017 metų gegužės 17 dieną apstulbino šalį, paskirdamas nepriklausomą teisininką vadovauti tyrimui dėl Rusijos, kai D. Trumpas atleido Federalinio tyrimų biuro direktorių Jamesą Comey.

Tuometis generalinis prokuroras jau buvo nusišalinęs nuo šio tyrimo priežiūros, tad vadovauti teko R. Rosensteinui.

Dėl šios priežasties R. Rosensteinas faktiškais buvo tapęs vieninteliu buferiu tarp R. Muellerio ir Baltųjų rūmų. Šis jo vaidmuo tapo dar svarbesnis, tyrėjams pradėjus aiškintis, ar pats D. Trumpas mėgino trukdyti vykdyti teisingumą savo sprendimu atleisti J. Comey ir vėlesniais mėginimais nušalinti R. Muellerį.

Savo galutinėje ataskaitoje, pateiktoje balandžio 18 dieną, R. Muelleris padarė išvadą, kad nė vienas iš D. Trumpo rinkimų kampanijos veikėjų nebuvo susimokęs su rusais.

Tačiau jis nesugebėjo pateikti jokios išvados dėl trukdymo vykdyti teisingumą, tik nuodugniai apžvelgė savo komandos surinktus įrodymus ir paliko Kongresui spręsti dėl tolesnių veiksmų.

R. Rosensteinas pernai pasiuntė aiškią žinią, kad atsistatydins, kai tik bus paskelbta R. Muellerio ataskaita.

Generalinio prokuroro pavaduotojo atsistatydinimo rašte sakoma, kad Teisingumo departamentas per jo darbo darė „sparčią pažangą“, mažindamas nusikalstamumą, stiprindamas vartotojų apsaugą ir vykdydamas imigracijos įstatymus.