Neseniai jo šeima pranešė, jog veteranas, nuo praeitų metų kovojantis su smegenų vėžiu, nusprendė nutraukti terapiją.

„Ligos raida ir nepermaldaujamai didėjantis amžius pateikia savo verdiktą. Su jam įprasta valios jėga jis dabar pasirinko nebetęsti medicininio gydymo“, – sakoma šeimos pranešime. J. McCainas, kuriam netrukus turėjo sukakti 82 metai, Senate dirbo ilgiau kaip tris dešimtmečius.

Pernai politikui buvo diagnozuota glioblastoma – agresyviausios formos smegenų vėžys, 2009 metais nusinešęs kito Senato veterano Tedo Kennedy gyvybę.

Paskutinius mėnesius jis praleido atokiau nuo viešumos, savo namuose Arizonoje, priimdamas į svečius artimiausius bičiulius ir su jais kalbėdamasis apie gyvenimo prasmę.

Gegužę išleistuose memuaruose J. McCainas rašė, kad jam nepatinka mintis, jog reikia palikti šį pasaulį, tačiau priekaištų neturi.

John McCain

„Tai buvo gera kelionė. Pažinau didingų aistrų, nuostabių stebuklų, kariavau kare ir padėjau pasiekti taiką. Gyvenau puikiai. Kartais atrodė, kad esu vienišiausias šioje žemėje, o kartais turėdavau progą mėgautis tikrų herojų kompanija.

Aš patyriau giliausią neviltį ir patyriau aukščiausią paguodą. Aš užsitikrinau nedidelė vietą Amerikos istorijoje“, – rašė garsus vyras.

Nuo gruodžio mėnesio McCainas nesilankė Vašingtone, palikdamas savotišką tuštumą Senato koridoriuose ir televizijos naujienų studijose, kuriose jis jautėsi lyg namuose kelis dešimtmečius.

Vienu iš JAV politikos milžinų laikomas respublikonas J. McCainas yra baigęs Karinio laivyno akademiją, per Vietnamo karą patekęs į nelaisvę ir kelerius metus praleidęs Hanojaus kalėjime, o vėliau priartėjęs prie Baltųjų rūmų slenksčio. J. McCainas ilgiau kaip tris dešimtmečius dirbo Kongreso aukštuosiuose rūmuose ir atliko svarbų vaidmenį debatuose dėl karo ir taikos reikalų, taip pat dėl valstybės moralinės krypties.

Johnas McCainas

Buvęs karinių jūrų pajėgų naikintuvų pilotas kelerius praleido nelaisvėje Vietname, kai jo lėktuvas buvo numuštas per bombardavimo misiją virš Hanojaus.

2008 metais jis pralaimėjo prezidento rinkimus Barackui Obamai ir buvo peikiamas dėl savo sprendimo kampanijos partnere pasirinkti prieštaringai vertinamą Aliaskos politikę Sarah Palin.

„Joks žmogus šį šimtmetį nėra geresnis garbės, patriotizmo, atsidavimo tarnybai, pasiaukojimo ir šalies kėlimo aukščiau visko pavyzdys negu senatorius Johnas McCainas“, – sakė respublikonas Mittas Romney. „Jo heroizmas įkvepia, jo gyvenimas formuoja mūsų charakterį. Esu palaimintas ir susikuklinęs dėl mūsų draugystės“, – pridūrė M. Romney.

Trumpo kritikas

2016 metais paskutinį kartą išrinktas J. McCainas buvo retas, bet balsingas prezidento Donaldo Trumpo kritikas respublikonų stovykloje.

Kovingu būdu žinomas senatorius 45-ąjį prezidentą yra kaltinęs „naivumu“, „egoizmu“ ir simpatijomis autokratams. Po neseniai įvykusio D. Trumpo susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu J. McCainas aštriai pareiškė, kad šie JAV lyderio veiksmai yra „vienas gėdingiausių Amerikos prezidento pasirodymų per visą istoriją“.

Johnas McCainas

Dėl to jis užsitraukė D. Trumpo pyktį: prezidentas neretai kaltindavo J. McCainą dėl nesugebėjimo atšaukti B. Obamos inicijuotos sveikatos apsaugos reformos, taip pat atsisakė ištarti senatoriaus vardą, kai pasirašė „Johno S. McCaino nacionalinės gynybos įgalinimo įstatymą“.

„Stiprybė eiti toliau“

J. McCainas kelis pastaruosius mėnesius nesirodė Senate ir gydėsi savo namuose Arizonoje.

„Myliu savo vyrą visa savo širdimi. Telaimina Dievas kiekvieną, kuris rūpinosi mano vyru per šią kelionę“, – sakė jo žmona Cindy.

Jo duktė Meghan irgi dėkojo visuomenei už parodytą palaikymą.

„Mano šeima labai dėkinga už visą meilę ir dosnumą, jūsų parodytą mums per pastaruosius metus“, – sakoma jos „Twitter“ žinutėje. „Ačiū jums visiems už tebesitęsiantį palaikymą ir maldas. Be jūsų nebūtume galėję nueiti taip toli – jūs mums suteikėte stiprybės eiti toliau“, – pridūrė Meghan.

AV Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas sakė, kad jam buvo „labai liūdna išgirsti mūsų mielo draugo šeimos pranešimą apie nutrauktą gydymą“.

„Johnai, Cindy ir visa McCainų šeima yra mūsų maldose šią neįtikėtinai sunkią valandą“, – pridūrė jis.

Demokratai irgi pasisakė. „Senatorius Johnas McCainas yra kovotojas kiekviena šio žodžio prasme“, – sakė Kongreso narys Joe Kennedy III, Amerikos politinės dinastijos atžala

„Įkvepiančiam žmogui ir mylinčiai šeimai – mūsų mintys yra su jumis“, – pareiškė jis.

Nebeišgydoma liga

Niujorke veikiančios Lenoks Hilo ligoninės Smegenų auglių centro direktorius Johnas Boockvaras sakė, kad tokio tipo vėžys yra „neišgydomas“. „Ko gera, jo ligos stadija yra galutinė“, – naujienų agentūrai AFP sakė J. Boockvaras, neprisidėjęs prie J. McCaino gydymo, bet turintis daug patirties šioje srityje.

Johnas McCainas

„Jie nusprendė nebeieškoti jokių kitų galimybių jį gydyti, nes pasiekus tam tikrą tašką rizika persveria naudą“, – aiškino jis. Tokio tipo augliai paprastai gydomi chemoterapija, bet sėkmės tikimybė menka. Pasak J. Boockvaro, vėžys tikriausiai „išplito iki nebegydomo lygio, tad jis (J. McCainas) siekia komfortą užtikrinančios slaugos. Tai yra labai blaivus pasirinkimas jo kovoje su šia liga.“

„Esame jam skolingi“

Buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas B. Obama, varžęsis su J. McCainu per 2008 metų prezidento rinkimus, pareiškė, kad „mes visi jam esame skolingi“.

„J. McCainas ir aš buvome skirtingų kartų atstovai, kilę iš visiškai kitokių šeimų, o kovėmės aukščiausiame politiniame lygmenyje, – išplatintame pranešime sakė B. Obama. – Tačiau nepaisant visų mūsų skirtumų, mus vienijo atsidavimas kai kam aukštesniam – idealams, už kuriuos amerikiečių ir imigrantų kartos kovojo, žygiavo ir aukojosi.“

Barackas Obama

Buvęs Amerikos viceprezidentas Alas Gore'as, ėjęs šias pareigas demokrato prezidento Billo Clintono kadencijos metu, sakė, jog, „būdamas kitoje barikadų pusėje, visuomet žavėjausi ir gerbiau Johną, nes esant įtampai jis klestėjo ir dirbo siekdamas kompromiso, nepaisant to, kaip sunku buvo“.

Prezidentas Donaldas Trumpas, kartą net pasityčiojęs iš J. McCaino karo nuopelnų, pranešė išreiškęs savo „giliausią užuojautą ir pagarbą“.

Prezidentė išreiškė užuojautą

Prezidentė, Seimo pirmininkas ir premjeras sekmadienį pareiškė užuojautą dėl J. McCaino mirties.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė vadina J. McCainą ne tik savo šalies patriotu, bet brangiu, išskirtiniu, artimu Lietuvos draugu. Prezidentė pažymi, kad mūsų šalis jam dėkinga už nuoseklų Lietuvos nepriklausomybės ir laisvės įtvirtinimo ramstį JAV, daug prisidėjusį prie paramos telkimo šaliai, jos gynybai ir piliečiui saugumui.

„Senatorius ryžtingai rėmė artimus ryšius tarp Europos ir JAV, pasisakė už transatlantinės bendruomenės vienybę ir visapusį bendradarbiavimą, ypač karinės paramos Europai, siekiant užtikrinti mūsų gynybinius pajėgumus apsiginti nuo bet kokių grėsmių, svarbą“, – pažymi Prezidentūra.

Johnas McCainas ir Dalia Grybauskaitė

D. Grybauskaitės užuojautoje teigiama, kad J. McCainą atsiminsime kaip drąsų, bekompromisį kovotoją už tiesą ir demokratiją, visada pasirengusį kalbėti už žmogaus teises ir pavergtų tautų laisvę visame pasaulyje.

Už nuopelnus Lietuvai senatorius apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino komandoro didžiuoju kryžiumi.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis savo ruožtu teigia, kad J. McCaino netektis yra lydima neapsakomai gilaus liūdesio.

„Savo neįtikėtina drąsa ir žavesį keliančiu atsidavimu savo šaliai ir demokratijai jis buvo širdžių lyderis, autoritetas daugeliui valstybių vadovų. Jei bent po dalį jo skleistos šilumos ir išminties pasisems kiekvienas, pasaulis bus geresnis ir teisingesnis. Man buvo didžiulė garbė prisiliesti prie Bičiulio ir Draugo, Žmogaus. Liūdime ir gedime, kartu dėkojame už palaikymą Lietuvai“, – sako V. Pranckietis.

Premjeras Saulius Skvernelis irgi vadina J. McCainą Lietuvos draugu ir pažymi, kad jam imponavo senatoriaus gebėjimas kalbėti tiesiai ir atvirai.

„Vienas pirmųjų mano, kaip premjero, tarptautinių susitikimų buvo būtent su senatoriumi John McCain. Nepaprasta asmenybė, išsiskirianti savo humoro jausmu ir gebėjimu kalbėti tiesiai ir atvirai. Tai buvo nepaprastai drąsus vyras. Mūsų Tautai labai trūks jo nuolatinės paramos ir tvirto žodžio, kalbančio nepagražintą tiesą“, – teigia Lietuvos ministras pirmininkas.

Nuotraukų albume - akimirkos iš J. McCaino vizito Lietuvoje: