Visoje Kinijoje sparčiai daugėja susirgimų, ligoninės susiduria su sunkumais, vaistinių lentynos ištuštėjo po to, kai vyriausybė staiga priėmė sprendimą panaikinti kelis metus trukusius uždarymus, karantinus ir masinius testavimus.

JAV perspėjo, kad protrūkis dabar kelia susirūpinimą visam pasauliui, atsižvelgiant į galimas tolesnes mutacijas ir Kinijos ekonomikos dydį.
Nuo šalies šiaurės rytų iki pietvakarių krematoriumų darbuotojai sakė AFP, kad jiems sunku susidoroti su mirusiųjų skaičiaus augimu.

Čongčinge, 30 mln. gyventojų turinčiame mieste, kurio valdžia šią savaitę paragino žmones su lengvais COVID-19 simptomais eiti į darbą, vienas darbuotojas AFP sakė, kad jų krematoriume nebeliko vietos kūnams laikyti.

„Pastarosiomis dienomis priimtų kūnų skaičius yra daug kartų didesnis nei anksčiau“, – sakė savo vardo ir pavardės nenurodęs darbuotojas.
Pietiniame didmiestyje Guangdžou vieno Zengčengo rajono krematoriumo darbuotojas AFP sakė, kad per dieną kremuojama daugiau kaip 30 kūnų.
„Dabar tris ar keturis kartus daugiau darbo nei ankstesniais metais, per dieną kremuojame daugiau kaip 40 kūnų, kai anksčiau kremuodavome apie dešimt ar panašiai“, – sakė kito krematoriumo darbuotojas.

„Taip yra visame Guangdžou“, – sakė jis, pabrėždamas, kad „sunku pasakyti“, ar kūnų skaičiaus augimas susijęs su COVID.

Šiaurės rytų Šenjango mieste laidojimo paslaugų įmonės darbuotojas sakė, kad mirusiųjų kūnai būna nepalaidoti iki penkių dienų, nes krematoriumai yra „visiškai perpildyti“. Paklaustas, ar tai susiję su COVID, jis atsakė: „O kaip jūs manote? Niekada nesu matęs tokių metų kaip šie“.

„Potencialas mutuoti“

Sostinėje Pekine vietos valdžios institucijos antradienį pranešė, kad nuo COVID-19 mirė penki žmonės, o dieną prieš tai – du.

Dėl privalomų testų nutraukimo tapo sunku suskaičiuoti, kiek žmonių susirgo COVID, tą praėjusią savaitę pripažino ir valdžios institucijos. Pekino sveikatos apsaugos pareigūnai antradienį paskelbė, kad į mirčių nuo COVID statistiką bus įtraukiami tik tie, kurie tiesiogiai mirė nuo viruso sukelto kvėpavimo nepakankamumo.

JAV valstybės departamentas pirmadienį pareiškė, kad šis augimas dabar kelia tarptautinį susirūpinimą.

„Žinome, kad bet kuriuo metu, kai virusas plinta, kai yra laisvėje, jis turi potencialą mutuoti ir kelti grėsmę žmonėms visur“, – sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price‘as. – Atsižvelgiant į Kinijos ekonomikos dydį, viruso daroma žala kelia susirūpinimą visam pasauliui“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)