Balandžio 25 dieną apie vidurdienį smogęs 7,8 balo žemės drebėjimas smarkiai nuniokojo Nepalą ir nusinešė per 7 tūkst. žmonių gyvybių. Sostinėje Katmandu sugriuvo daug pastatų, o per Everesto bazinę stovyklą nusirito didelė sniego griūtis.

Pagrindinės alpinizmo žygių organizatorės, įskaitant tas, kurių komandos per laviną nenukentėjo, nurodė atšaukusios savo planus, nes baiminamasi pakartotinių požeminių smūgių, o kelias į aukštesnes Everesto stovyklas buvo smarkiai apgadintas.

„Tęsiantis pakartotiniams smūgiams ir virpesiams negalime tęsti ekspedicijų“, – dukart į Everesto viršūnę įkopęs Katmandu įsikūrusio alpinizmo biuro „Asian Trekkers“ vedlys Dawa Stevenas Sherpa (Dava Stivenas Šerpa) sakė naujienų agentūrai AFP.

„Be to, kopiantiesiems nieko nėra parenga – nei virvių, nei kopėčių. ... Taigi, nėra prasmės tęsti šį sezoną“, – pridūrė jis.

Jungtinėse Valstijose įsikūrusi agentūra „International Mountain Guides“ ir Nepalo alpinizmo biuras „Seven Summits“ išsakė panašių nuogąstavimų. Šio sektoriaus lyderė „Himex“ taip pat atšaukė savo ekspediciją.

„Visi mūsų nariai .. dabar leidžiasi žemyn. Kopimo į viršų nebebus, kol takai bus išvalyti ir kol viskas bus parengta alpinistams“, – sakė „Himex“ atstovas Tamdingas Sherpa.

Šie sprendimai buvo paskelbti nepraėjus nė savaitės po to, kai Nepalo turizmo departamento vadovas patarė alpinistams nenutraukti ekspedicijų, sakydamas, kad kopimo trasos iš naujo įrengiamos, o nuogąstavimai dėl galimų tolesnių požeminių smūgių yra nepagrįsti.

Sagarmatos taršos kontrolės komitetas, nustatantis kopimo į Everestą maršrutus, dar nepriėmė sprendimo, ar ekspedicijos turi būti nutrauktos.

Apie 800 alpinistų buvo ant to kalno, kai per bazinę stovyklą nusirito didelė lavina, sukelta žemės drebėjimo, kuris nusinešė per 7 tūkst. žmonių gyvybių.

Ši katastrofa buvo didžiausia, kada nors įvykusi ant Everesto šlaitų. Ji įvyko praėjus metams po to, kai kita sniego griūtis pražudė 16 nepaliečių kalnų vedlių, taip pat privertusi priimti precedento neturintį sprendimą sustabdyti kopimus ant 8 848 metrų aukščio kalno.