Sprogdintojui „šiandien pavyko prasiskverbti pro visus saugumo postus“ ir priartėti prie JAV pajėgų „penkių metrų“ atstumu prieš detonuojant sprogmenų diržą, nurodoma IS propagandos padalinio „Amaq“ pareiškime, kurį išvertė SITE.

Pareiškime minimas tik vienas sprogdintojas ir vienas sprogdinimas. Manoma, kad per ketvirtadienį surengtą išpuolį oro uoste buvo detonuotos mažiausiai dvi bombos.

Jungtinės Valstijos ir kitos evakuacijoje dalyvaujančios Vakarų valstybės kelias dienas perspėdavo apie „Islamo valstybės“ regioninės grupuotės Afganistane keliamą grėsmę.

Nuo rugpjūčio 15 dienos, kai valdžią šalyje perėmė Talibanas, prie oro uosto laukia dešimtys tūkstančių Afganistano piliečių. Jie mėgina pabėgti nuo represijų, baimindamiesi, kad islamistai vėl įves griežtą šariato valdymą.

Užsienio valstybės taip pat skuba evakuoti savo darbuotojus ir piliečius iš šalies iki JAV prezidento Joe Bideno nustatyto rugpjūčio 31-osios galutinio termino išvesti visus amerikiečių karius.

IS padalinys Afganistane, žinomas kaip Chorasano islamo valstybė (IS-K), 2015 metais pirmą kartą įsitvirtino rytinėje Nangarharo provincijoje. Tačiau pastaraisiais metais šią grupuotę spaudė JAV vadovaujama koalicija, Afganistano kariuomenė ir pats Talibanas.


Tačiau IS-K tebeturi pajėgumus rengti pražūtingus išpuolius Kabule.

Grupuotei nespėjus prisiimti atsakomybės JAV Centrinio štabo vadas generolas Kennethas McKenzie žurnalistams pareiškė, kad „mes juos persekiosime“, kai tik Jungtinės Valstijos išsiaiškins, kas surengė išpuolį.

K. McKenzie pridūrė, jog išlieka „reali“ naujų atakų grėsmė, įskaitant pavojų, kad bus susprogdinta užminuotų transporto priemonių. Generolas perspėjo, kad IS-K gali mėgini užpulti kurį nors iš dešimčių orlaivių, skraidančių į oro uostą ir iš jo, tęsiantis evakuacijai.

Aukų skaičius po sprogdinimų Kabule išaugo iki 90, dar daugiau nei 150 žmonių sužeista. Apie tai CNN pranešė Afganistano sveikatos ministerijos pareigūnas.

JAV nekeičia savo planų dėl pajėgų išvedimo iš Afganistano

JAV vyriausybė ir po kruvino teroristinio išpuolio Kabule laikosi savo planų vėliausiai iki rugpjūčio 31 dienos išvesti iš Afganistano amerikiečių pajėgas.

„Šis tvarkaraštis nesikeičia“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki. Prezidentas Joe Bidenas esą klauso savo karinių vadų patarimų, o šie ir toliau mano, jog svarbu atitraukti dalinius iki rugpjūčio 31-osios. Esą toliau palaikomas kontaktas su Afganistane likusiais amerikiečiais, kad būtų rastas būdas juos atgabenti į oro uostą.

Valstybės departamento ketvirtadienio popietės duomenimis, Afganistane dar yra apie 1 000 JAV piliečių.

„Neįmanoma, kad kiekvienas afganistanietis, kuris nori palikti šalį – galbūt milijonai jų – bus evakuoti“, – pabrėžė J. Psaki.
Tačiau, anot jos, prezidentas aiškiai pareiškė, kad JAV įsipareigojimai nesibaigia – atžvilgiu tų JAV piliečių, kurie šiuo metu nenori išvykti, ir tų, kurie talkino amerikiečiams.

J. Psaki taip pat sakė, kad išpuolių pavojus išlieka toliau. Todėl JAV piliečiams ir kitiems duodami labai aiškūs nurodymai, kada ir kaip jie turi atvykti į oro uostą ir kur susitikti.

Kalbėdama apie Talibaną, Baltųjų rūmų atstovė sakė, kad JAV turi ekonominių ir kitokių spaudimo priemonių jų atžvilgiu. Esą svarbu, kad Talibanas ir toliau leistų išvykti amerikiečiams ir jų partneriams.